Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Inspraak versie CO2 allocatieplan gepubliceerd

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 480
Datum: 24-2-04


Op 23 februari 2004 hebben minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatsecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer het ontwerp CO2 allocatieplan gepubliceerd. Tot en met 14 maart heeft iedereen de mogelijkheid zijn mening over het plan te geven

In dit plan wordt aangegeven hoeveel CO2 rechten er in totaal voor de eerste handelsperiode van 2005 - 2007 beschikbaar zijn en hoeveel rechten elk bedrijf krijgt. Het nu voorliggende plan is de inspraakversie. Na het sluiten van de inspraak zullen de reacties worden verwerkt en wordt het plan door de minister van EZ en de staatssecretaris van VROM vastgesteld. Het vastgestelde plan moet uiterlijk 31 maart 2004 aan de EU-commissie worden gezonden. Vervolgens zal de Commissie het plan toetsen. Ook de andere lidstaten kunnen commentaar op het plan leveren. Indien de Commissie opmerkingen heeft, zullen deze worden verwerkt. Daarna is het plan definitief vastgesteld.

CO2 emissiehandel
Op 1 januari 2005 start er in de Europese unie een systeem van CO2 emissiehandel. Dit betekent dat bedrijven uit de industrie en de elektriciteitsproductiesector die onder de richtlijn vallen een CO2 vergunning moeten hebben om CO2 te mogen uitstoten. Elk van deze deelnemende bedrijven krijgt een hoeveelheid CO2 rechten toegewezen. Een bedrijf moet na elk kalenderjaar zijn CO2 emissies dekken door het inleveren van rechten. Door de aankoop van rechten kan een bedrijf meer CO2 emissieruimte verkrijgen. De CO2 rechten mogen ook verkocht worden.

Het volledige allocatieplan is te vinden op de website: www.CO2-emissiehandel.novem.nl

Noot van de redactie: inlichtingen bij Luuc van Zijp, tel: (070) 379 61 17

24 feb 04 11:57