PERSBERICHT - 2004-02-06

Wat Nederland al vele jaren mist....

Zweden biedt veilig natuurijs voor schaatsers

Deze winter komt Zweden definitief op de internationale schaatskaart. Na de Nederlandse marathonwedstrijd bij Mora in 2002, staat er deze winter een 200 km toer- en wedstrijdtocht op het programma in het nabijgelegen Orsa. Op dit meer dat tussen de plaatsen Mora en Orsa ligt zijn de Zweedse organisatoren al maanden bezig met voorbereidingen voor dit Nederlands-Zweedse evenement.

Zweedse schaatsliefhebbers schaatsen in de regel niet meer dan 100 km. Op verzoek van de Nederlandse schaatsliefhebbers die deze locatie al enige jaren aandoen is er nu een heuse alternatieve elfsteden-afstand gekozen voor het evenement.

De tocht onder de naam Orsa200K wordt verreden op zaterdag 21 februari op het Orsameer. Deelnemers kunnen kiezen voor verschillende afstanden. Vorig jaar heeft al een succesvolle try-out plaatsgevonden van deze elfstedentochtafstand op het Orsameer.

Met name door de goede ijscondities en de vele mogelijkheden in de omgeving hebben de afgelopen jaren steeds meer Nederlandse schaatsliefhebbers de weg gevonden naar deze regio met ijs van december tot ver in maart. De ijsdikte in deze maanden ligt tussen de 30 en 50 cm.

Parkeerplaatsen liggen dan ook gewoon op het ijs van het Orsameer. Rond het meer liggen diverse hotels en blokhutten. Naast diverse individuele bezoeken van schaatsliefhebbers gaat de schaatsschool 'In Balans' uit Alkmaar gaat al voor de derde keer naar dit meer met een geveegde baan van 25 km.

Sterke punten van deze locatie zijn vooral de vele faciliteiten voor sporters door de uitgebreide langlaufactiviteiten die in deze regio plaatsvinden.

Behalve deze regio is Grangärde een tweede belangrijke schaatslocatie aan het worden in Midden-Zweden. Aan de rand van de Bysjö heeft de Nederlandse leiding van het Grangärde Hotell & Konferens steun gekregen voor het onderhouden van een 10 km geveegde baan die direct vanuit het hotel te beschaatsen is. Op dit traject staat een toertocht gepland onder de naam Jernrännet voor zaterdag 28 februari. Hier is 42 km de afstand van de toertocht.

Een derde mogelijkheid vormt Bergslagskanal, een 64 km waterweg in de provincie Värmland. Een 50 km tocht staat gepland voor 15 februari. Ook op dit traject is het uitgangspunt dat schaatsers gedurende een langere periode gebruik kunnen maken van het geveegde traject.

Met steun van het ontwikkelingsfonds van de Europese Unie zijn in Zweden diverse projecten opgezet om de schaatssport in de regio verder te ontwikkelen. In Zweden is het lange-afstand-schaatsen momenteel de sterkst groeiende outdoor-sport.

Behalve het schaatsen bieden Orsa/Mora en Grangärde een groot aantal wintersportmogelijkheden zoals langlaufen en alpineskiën en een groot aantal winterse activiteiten met onder andere sledehonden- en sneeuwscooters safari.

De nieuwe ontwikkelingen in Zweden deze winter hebben voor belangrijke impulsen gezorgd voor het aantal reizen naar de verschillende locaties met schaatsactiviteiten. Ook voor de al enige jaren ontwikkelde avontuurlijke schaatstochten over de Zweedse meren en de Oostzee is een groeiende belangstelling waar te nemen.

Meer informatie: www.nordicskatingcenter.nl