Gemeente Leiden

Regie over het leven houden

Nieuwe nota Integraal Ouderenbeleid

Publicatiedatum: 20 februari 2004

Hoe kunnen ouderen in Leiden zo lang mogelijk volwaardig deelnemen aan de samenleving? Op die belangrijke vraag probeert de nieuwe nota Integraal Ouderenbeleid antwoord te geven. In de nota staan actiepunten beschreven voor een resultaatgericht beleid. Samenwerking tussen de verschillende partijen is daarvoor heel belangrijk.

CULTUUR EN EDUCATIE - Het is een omvangrijke nota geworden, waarin alle thema's worden beschreven die voor ouderen van belang zijn: wonen, gezondheid, sport, cultuur en leefbaarheid, om er maar een paar te noemen. Met al die onderwerpen hebben verschillende partijen te maken, van woningcorporaties tot sportverenigingen, van buurthuizen tot onderwijsinstellingen. Om te zorgen dat al deze partijen een goed aanbod aan ouderen kunnen geven is overleg en samenwerking noodzakelijk. Met de nota neemt de gemeente de taak op zich om de regie te voeren over deze samenwerking. José Miltenburg van de dienst Cultuur en Educatie is degene die zich hier binnen de gemeente intensief mee bezig houdt.

"De nota gaat over 55-plussers", vertelt zij. "De leeftijdsverschillen binnen de groep zijn dus groot. Maar dat is niet het enige verschil: inkomen en opleidingsniveau lopen ook sterk uiteen. En onder de jongere ouderen bevinden zich ook allochtonen. De groep mensen waar je het over hebt is dus heel divers, dat moet zijn weerslag vinden in het beleid. Voor al die mensen is de vraag namelijk ook heel anders. De één wil graag sporten, de ander heeft daar een hekel aan en gaat liever naar de schouwburg. De één heeft aanpassingen nodig in huis, terwijl de ander nog heel mobiel is. Er zijn mensen die vereenzamen en graag in groepsverband iets willen ondernemen, en er zijn anderen die al een heel sociaal netwerk om zich heen hebben. We willen ook gebruik maken van de capaciteiten van 55-plussers. Velen van hen zijn heel vitaal, hebben veel kennis en levenservaring en zijn betrokken bij hun omgeving. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de stad."

Een extra bankje

Ouderenbeleid is vaak onderdeel van allerlei andere vormen van beleid. José geeft een voorbeeld: "Wijkbeheer is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor ouderen. Voelen zij zich veilig in hun buurt? Is er voldoende verlichting, kunnen ook mensen die slechter ter been zijn zich makkelijk over straat begeven? Ouderenbeleid gaat soms over hele praktische zaken: een extra bankje, voldoende tijd om een straat over te steken."

Het ouderenbeleid is niet alleen voor de dienst Cultuur en Educatie van belang, ook voor de andere diensten binnen de gemeente is het belangrijk dat zij elkaar weten te vinden. Ook daar is de nieuwe nota een handvat voor.

Zo lang mogelijk volwaardig deelnemen aan de maatschappij

Zo lang mogelijk volwaardig deelnemen aan
de maatschappij. Foto: gemeente Leiden

Computercursussen

Een ander belangrijk punt dat in de nota aan de orde komt is het belang van 'preventief beleid'. "Je moet zorgen dat je er op tijd bij bent", legt José uit. "Als je pas hulp biedt als mensen al vereenzaamd zijn, ben je eigenlijk te laat. En zorgen dat mensen langer gezond blijven, dat is ook preventief beleid. Je denkt er natuurlijk liever niet over na dat je ouder wordt, maar toch kan het goed zijn om je voor te bereiden op je laatste levensfase. Op tijd zoeken naar een huis waar je oud in wilt worden bijvoorbeeld. Als je tijdig een nieuwe woning zoekt, kun je de buurt en de mensen nog leren kennen, je hebt de energie om erin te investeren. En als je de buurt kent, zorgt dat er ook voor dat je je veiliger voelt. Bovendien is het als je minder mobiel wordt van belang om in je eigen buurt contacten te hebben en een praatje te kunnen maken.

Een voorwaarde is dan natuurlijk wel dat er voldoende woningen zijn. De gemeente wil daarom meer woningen geschikt maken voor mensen met fysieke beperkingen. We noemen dat tegenwoordig levensloopbestendige woningen."

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven en de regie houden, eventueel met de nodige hulp, betekent meer dan alleen wonen. Het betekent ook: meedraaien in de maatschappij. Een maatschappij die soms snel verandert. Om daarin mee te komen zijn er al enkele jaren computercursussen voor ouderen, zodat ook zij de weg weten op internet. Ook hierin is het een kwestie van tijdig beginnen: jongere ouderen kunnen de informatie nog goed in zich opnemen en hebben daar in hun latere leven baat bij.

José zou ook graag administratieve cursussen voor ouderen willen realiseren. "Bij oudere echtparen is de taakverdeling vaak zo dat de man voor de administratie zorgt. Als hij wegvalt, is de vrouw al snel afhankelijk van hulp. Het zou voor haar prettiger zijn als ze die administratie zelfstandig zou kunnen uitvoeren en niet iemand daarbij nodig heeft vanuit het welzijnswerk. Niet alleen vanwege de kosten die dat met zich meebrengt, het is gewoon prettig om je eigen financiën te kunnen beheren. Een cursus kan hierbij uitkomst bieden."

Zelf beslissen

Als je ouder wordt is het waardevol dat je zelf de regie over je leven houdt. Dat wil zeggen dat je zelf keuzes kunt maken over hoe je woont en leeft, over de besteding van je inkomen, de besteding van je tijd. Dit soort dingen zijn van grote invloed op iemands welbevinden.

"Het is echter niet altijd makkelijk te weten wat het aanbod aan voorzieningen is en hoe je deze kunt aanvragen", vertelt José. "Denk bijvoorbeeld maar eens aan huursubsidie, bijzondere bijstand, thuiszorg, huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en welzijnsdiensten. Het is soms een hele papierwinkel. We hebben als gemeente daarom de afgelopen tijd extra geld vrijgemaakt om ouderenadviseurs aan te stellen. Zij maken ouderen wegwijs, houden spreekuren en gaan indien nodig ook op huisbezoek. Ze kunnen zo de klant wegwijs maken, maar de klant houdt zelf de regie en neemt de beslissingen."

José Miltenburg is blij met de nota. "We werken al langer in deze richting, maar het is prettig dat het nu helder op papier staat. We kunnen nu duidelijk laten zien waar de aandacht van de gemeente ligt. Ik merk dat ik er nu al baat bij heb. De samenwerking is in volle gang."

Deze pagina is gewijzigd op 20-02-2004