Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Minister Dekker: begeleiding na 1992 niet goed

20 februari 2004 De overheid heeft de bouwsector na 1992 niet goed begeleid toen de onderlinge contacten niet langer waren toegestaan. De knop moest te snel om. Aldus minister Dekker van VROM in gesprek met het AVBB-blad BouwNieuws.

Als ik daarop terugkijk, vind ik dat de bouw zelf, maar ook de overheid dat niet goed heeft begeleid. De knop moest te snel om. De potjesbazen bestonden tweehonderd jaar terug al, en ineens mocht het allemaal niet meer. Je kunt dat wel met één wettelijke pennenstreek veranderen, maar de consequenties en de wijze van handelen hadden van overheidszijde strikter moeten worden begeleid. Daarnaast was de bouw natuurlijk zelf aan zet, maar men heeft onvoldoende beseft dat het roer om moest. Dat stelt VROM-minister Dekker deze week in BouwNieuws dat een uitgebreid vraaggesprek met de minister had, overigens voor de publicaties van het afgelopen weekeinde.

De minister zegt daarin ook verbaasd te zijn geweest over het uitblijven van een reactie vanuit de bouwsector na bekendwording van de verboden praktijken. Het is te lang ongelooflijk stil gebleven, vindt de minister. Te zeer hebben de bedrijven zich gericht op de juridische aspecten. Als je maatschappelijk zo te kijk bent gezet, dan hoort in mijn ogen de leiding van een bedrijf hardop te zeggen: wat we deden was niet goed en we gaan er voortaan op een andere manier mee aan de slag. Het was volgens de minister onvoldoende dat AVBB-voorzitter Brinkman het boetekleed aantrok. Dat heeft een andere kracht. Hij is geen bouwer. Hij moet dat natuurlijk zeggen, en hij doet dat ook. Maar het moet van zijn leden zelf komen. Daarmee zou de organisatie van het AVBB ook veel sterker komen te staan.

De minister vindt dat de knop tot diep in de ondernemingen zelf om moet, maar dat ook de overheid moet veranderen. We hebben bijvoorbeeld bij de Rijksgebouwendienst, net als bij Rijkswaterstaat overigens, een projectgroep ingesteld die zich buigt over integriteitspelregels. Die projectgroep is een middel om tot diep in de organisatie ambtenaren duidelijk te maken waaraan ze zich te houden hebben. En met wie dat niet doet, ben ik heel snel klaar!

Het volledige vraaggesprek is gepubliceerd in BouwNieuws nummer 3 dat op 21 februari uitkomt. De tekst is ook te lezen op de avbb-website: zie onder BouwNieuws bij publicaties.

Bron
AVBB