GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 20 februari 2004 18:13
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De Geus moet kabinetsvoorstellen WAO herzien

(20 februari 2004)

GroenLinks roept minister de Geus op het nieuwe WAO-advies van de Sociaal-Economische Raad over te nemen. De SER verwerpt terecht onnodige aanscherpingen van het arbeidsongeschiktheidscriterium, zoals de Geus heeft voorgesteld. De SER wil ook geen herkeuring van bestaande WAO-ers op basis van het nieuwe ao-criterium. GroenLinks heeft daar steeds voor gepleit.

GroenLinks blijft kritisch over de aanstaande verbouwing van de WAO. Opnieuw gaat de WAO geheel op de schop, terwijl de instroom in de WAO nu reeds voor het tweede jaar fors daalt. Door meer werk te maken van preventie van arbeidsongeschiktheid kan de instroom nog verder dalen. Het ware voorts beter alles op alles te zetten op aangepast werk voor bestaande WAO-ers. Zij komen nu niet of moeilijk aan de bak. Daarover zwijgt de Geus echter in alle talen.

Ook wijst GroenLinks de privatisering van de WAO voor gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers af. Private uitvoering kost veel extra geld en dwingt een aparte publieke regeling voor beroepsziekten af. Het WAO-stelsel wordt zo onuitvoerbaar.

GroenLinks is tenslotte kritisch over een andere aanscherping van het ao-criterium die de Geus heeft voorgesteld: het veronderstellen van gangbare vaardigheden (zoals het bedienen van een computer en goede beheersing van Nederlands).

Kees Vendrik

06 - 1830 6001


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -