Gemeente Heusden


Doel is het verbeteren van de onderlinge verhoudingen College wil in gesprek met Heusden Een en Keerpunt 20-2-2004 Het college van Heusden gaat de fractievoorzitters van de partijen Heusden Een en Keerpunt uitnodigen voor een openhartig gesprek. Het wil graag dat het politieke debat met name in de commissies en de raad blijft plaatsvinden maar constateert dat het debat steeds vaker gevoerd wordt via andere kanalen. Het college wil daar graag over praten met genoemde partijen omdat er een verharding dreigt te ontstaan in de verhouding met deze partijen. Dat betreurt het gemeentebestuur in hoge mate. Doel van het gesprek is om gezamenlijk afspraken te maken over de politieke omgangsvormen.

Directe aanleiding voor de uitnodiging van het college is een open brief die de fracties Heusden Een en Keerpunt deze week gestuurd hebben aan het college van Heusden. In de brief wordt op een aantal punten kritiek geuit op de handelswijze van wethouder B. van Spaandonk. Hoewel de brief volgens het college diverse feitelijke onjuistheden bevat (bijvoorbeeld betreffende de afwezigheid van de wethouder tijdens een gesprek met regiohuisartsen en wethouders uit regiogemeenten en de manier waarop de wethouder heeft gehandeld inzake de breedtesport-impuls), is het college vooral bezorgd over de cynische toonzetting en het ongenuanceerde karakter van de brief. Deze manier van communiceren vormt geen goede basis voor het onderhouden van de relatie met de politieke partijen. Verder is het college van mening dat de toch al negatieve beeldvorming rond lokale politiek hierdoor nog eens extra wordt versterkt.

Het college zal vanzelfsprekend op korte termijn reageren op de in de brief geuite inhoudelijke kritiek. Eerst wil het echter met de fractievoorzitters van Heusden Een en Keerpunt (of met een delegatie van beide partijen) om de tafel om te spreken over de politieke omgangsvormen in het algemeen en de manier waarop beleidsonderdelen ter discussie wordt gesteld.

Het college hoopt tot slot dat Heusden Een en Keerpunt instemmen met het voorgestelde gesprek.