Gemeente Leeuwarden

20 februari 2004

Professionals spreken over aanpak huiselijk geweld

Donderdag 19 februari jongstleden spraken ruim zestig professionals van een groot aantal organisaties over de problematiek van huiselijk geweld. Dit gebeurde tijdens een conferentie in It Aljemint te Leeuwarden. De aanwezigen wisselden informatie uit over de problematiek en spraken over de wijze waarop huiselijk geweld bestreden kan worden. De deelnemers benadrukten het belang van samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties en een samenhangende aanpak van de verschillende problemen in gezinnen waarin huiselijk geweld voorkomt.

De afgelopen jaren is in de provincie Friesland geëxperimenteerd met een nieuwe werkwijze, waarin politie en hulpverleners intensief samenwerken. Deze is gebaseerd op de visie dat huiselijk geweld strafbaar is en dat ingrijpen van buitenaf nodig is. De samenwerkingsafspraken tussen politie, Openbaar Ministerie en hulpverleningsorganisaties maken het mogelijk eerder en adequater in te grijpen in geval van geweld tussen (ex-)partners. Vervolgens wordt er een traject van hulpverlening ingezet, voor de man, de vrouw en eventuele kinderen.

In 2003 is de nieuwe werkwijze in heel Friesland ingevoerd. Thuisfront Friesland coördineert dit proces. De aanpak in Leeuwarden gaat echter verder door de inzet van sociale teams. Met de sociale teams streven de samenwerkende organisaties in Leeuwarden een verbreding van de aanpak na. Niet alleen samenhang in de aanpak van huiselijk geweld, maar ook in de aanpak van andere problemen die zich voordoen in een gezin. In de praktijk blijkt huiselijk geweld vaak samen te gaan met bijvoorbeeld financiële en/of verslavingsproblemen. Een integrale aanpak van de voorkomende problemen in een gezin, biedt de beste garantie op resultaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Fokje Ytsma, gemeente Leeuwarden, telefoon: (058) 2338211, Ed Muller, gemeente Leeuwarden, telefoon: (058) 2338592 of de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: (058) 2334002.