CDA

CDA
20-02-04
Arie Oostlander bepleit heroriëntatie onderhandelingsstrategie met Roemenië
CDA-Europarlementariër Arie Oostlander heeft donderdag in de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement unanieme steun gekregen voor zijn zeer omstreden amendement op het rapport van de Britse afgevaardigde Barones Nicholson over de voortgang van Roemenië naar toetreding tot de EU.

Het aangenomen amendement is een compromis waarin het Parlement de Commissie en de Raad vraagt de onderhandelingsstrategie met Roemenië te heroriënteren, zodat die volledig voorrang geeft aan de vestiging van de rechtsstaat, hetgeen de meest belangrijke is van de politieke criteria van Kopenhagen.

Oostlander: 'Mijn originele amendement vroeg om een opschorting van de onderhandelingen met Roemenië in de huidige vorm. Ik kon mijn collega s meekrijgen door dit te veranderen in de oproep het onderhandelingsprogramma te heroriënteren. In essentie komt het op hetzelfde neer. Bovendien heeft de oproep tot opschorting zijn werking gehad. Daags na het debat op 21 januari waarin ik dit voorstelde, is er in Roemenië een hele discussie van start gegaan. De oppositie eiste zelfs het aftreden van de regering. Er kwamen enorm veel steunbetuigingen vanuit Roemenië en van Roemenen die momenteel in de EU wonen'

De aanleiding tot de oproep tot heroriëntatie van de onderhandelingen is dat de rechtsstatelijke situatie in Roemenië verslechtert op tal van terreinen: de onveiligheid van journalisten, corruptie op alle regeringsniveaus, en met name ook in kindertehuizen, ernstige gebreken in het justitieel apparaat en de onafhankelijkheid daarvan, gebrek aan vrijheid van informatievoorziening en wangedrag van de politie ten opzichte van burgers.

Oostlander: 'Dit is een duidelijk signaal vanuit de EU, ook richting Turkije, dat kandidaat- lidstaten moeten (blijven) voldoen aan de politieke criteria van Kopenhagen, ongeacht de religie van het land. Deze politieke eis mag niet verdoezeld of diplomatiek toegedekt worden. Helderheid helpt de kandidaat-lidstaten het meest.'

Het ontwerpverslag, zoals dat vanochtend is aangenomen in de parlementaire commissie, zal tijdens de parlementaire zitting in Straatsburg (8-11 maart 2004) worden besproken en in stemming gebracht.