Gemeente Apeldoorn

Rekenkamercommissie maakt eerste onderzoeksprogramma openbaar

De rekenkamercommissie Apeldoorn heeft haar onderzoeksprogramma 2004 openbaar gemaakt. In 2004 heeft de rekenkamercommissie de volgende onderzoeken op haar programma staan:

Voorjaar:

* onderzoek programmabegrotingen Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen
* onderzoek jaarrekening 2003

Najaar:

* onderzoek subsidiebeleid

* onderzoek externe advisering (onder voorbehoud)

Onderzoek programmabegrotingen Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen

In december 2003 heeft de rekenkamercommissie besloten deel te nemen aan een gezamenlijk onderzoek met Arnhem en Nijmegen naar de opzet van de programmabegrotingen 2004. Doel van dit onderzoek is na te gaan of de programmabegrotingen van 2004 van de drie gemeenten een goed stuurmiddel zijn voor de raad en of de begrotingen voldoen aan nieuwe landelijk voorschriften.

Onderzoek jaarrekening 2003

Het onderzoek van de jaarrekening is een vast element in het onderzoeksprogramma van de rekenkamercommissie. De commissie toetst objectief de verantwoording in de rekening 2003 aan de kaders in de meerjarenbegroting 2003. Volgens planning zal de rekenkamercommissie op 28 april haar rapport hierover uitbrengen.

Onderzoek subsidiebeleid

De gemeente Apeldoorn geeft jaarlijks ongeveer 60 miljoen euro uit aan subsidies, waarvan 26,5 miljoen euro als budgetsubsidie aan een achttal instellingen op het gebied van welzijn en cultuur. Het gehele traject van gemeentelijk subsidiebeleid leent zich volgens de rekenkamercommissie voor onderzoek. De rekenkamercommissie zal de vraagstelling nog nader uitwerken. De commissie wil nog voor de zomer van 2004 met het onderzoek starten.

Onderzoek externe advisering (onder voorbehoud)

De uitgaven van de gemeente Apeldoorn voor externe advisering zijn in de periode van 1998 2002 gestegen van 6,6 miljoen euro naar 11,6 miljoen euro. De rekenkamercomissie wil een onderzoek houden naar de praktijk van inschakeling van externe adviseurs op doelmatigheid en doeltreffendheid en de naleving van de regels van het inkoopbeleid. Het onderzoek zal afhankelijk van de beschikbaarheid van capaciteit en budget in principe in het najaar van 2004 starten. De commissie houdt de mogelijkheid open om eventueel een ander onderzoek hiervoor in de plaats te stellen indien een urgenter onderwerp tussentijds om onderzoek vraagt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 20-feb-2004 10:35