Ingezonden persbericht


Publieke Omroep Bestuur heeft in nauwe samenwerking met de publieke omroepen en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NOB Cross media facilities de opdracht gegeven voor de realisatie van De Digitale Voorziening, een publieke omroepbrede samenwerking op het vlak van digitalisering van het televisieproductie- en uitzendproces en daaraan verbonden archiveringsprocessen. Na een intensief selectieproces is Sony gekozen als system integrator voor De Digitale Voorziening. Op 13 februari jongstleden werd daarvoor in Hilversum het contract ondertekend.

De Digitale Voorziening is een project onder de vlag van het Digitaal Platform, een samenwerkings-verband van de Publieke Omroep, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NOB Cross media facilities, dat zich bezighoudt met de digitalisering van het omroepproductieproces.

Besparingen

"De Digitale Voorziening is een onvermijdelijke, noodzakelijke en belangrijke stap voorwaarts naar een totaal geïntegreerd werkproces binnen de publieke omroepen en Beeld en Geluid", stelt Cees Vis namens de Raad van Bestuur Publieke Omroep. "Met De Digitale Voorziening gaan we veel efficiency bereiken en aanzienlijke besparingen realiseren."

Als hoofdverantwoordelijke en system integrator werkt Sony bij dit project samen met Hewlett Packard (harddisk storage), Logica CMG (netwerk beveiliging en infrastructuur), Omnibus (transmissie) en Blue Order (assetmanagement). Sony zelf levert de benodigde kennis van de broadcastwereld waarbij IT en AV-technologieën worden samengebracht, alsmede de volledige systeemintegratie en de gehele near-online (tape)-storage-omgeving. "Deze opdracht bewijst eens te meer ons vermogen om, samen met onze partners, te voldoen aan de hoogste eisen van de klant". Aldus Eric Hardsteen, director Sony Nederland Business Solutions.

Expertise

Het AV Expertisecentrum van NOB Cross media facilities verzorgt het overall projectmanagement van De Digitale Voorziening en levert de functionele en technische expertise vanuit de operatie, daarbij ondersteund door Publieke Omroep en Beeld en Geluid. Na oplevering van De Digitale Voorziening zal NOB zich concentreren op het beheren en exploiteren ervan, en op het ontwikkelen en leveren van daarop gerichte diensten. NOB-directeur Ton Tekstra: "Wij zijn zeer vereerd met deze opdracht. Wij beschouwen het als een erkenning voor onze technisch inhoudelijke expertise op het gebied van grote facilitaire vernieuwingsprojecten. Wij kunnen hiermee tevens een relevante bijdrage leveren aan de efficiencywinst die De Digitale Voorziening voor de Publieke Omroep moet gaan opleveren."

Digitaal archief

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zal met de ingebruikname van De Digitale Voorziening aan de hand van het nieuwe digitale archiefsysteem iMMix alle in Nederland geproduceerde en uitgezonden programma's van de publieke omroepen digitaal archiveren en beschikbaar stellen aan de omroepen. De programmamaker kan op zijn eigen werkplek vervolgens in dat archief zoeken en het materiaal online opvragen op uitzendkwaliteit dan wel op browsekwaliteit.

Planning

Met de ondertekening van het contract is de Implementatiefase van het project gestart. Het testen, accepteren en migreren gaan plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2004 en in het eerste kwartaal van 2005.

BIJLAGE: foto ondertekening contract uitvoering De Digitale Voorziening; links Ton Tekstra (directeur NOB), rechts Eric Hardsteen (director Sony Nederland Business Solutions) - FOTO WIM KLUVERS