Gemeente Baarn

Huis-aan-huis controle Hondenbelasting

16-02-2004

De gemeente Baarn gaat streng controleren op het betalen van de hondenbelasting. Het komende jaar zal elke woning in Baarn worden bezocht door een controleur. De controleacties vinden willekeurig in de gemeente plaats en zijn daardoor niet voorspelbaar.

Hondenbelasting verplicht
Inwoners van Baarn die in het bezit zijn van een hond, zijn verplicht hiervoor belasting te betalen. Binnen twee weken na aanschaf dienen hondenbezitters het bezit van hun hond te melden bij de gemeente. Met de inkomsten van deze belasting wordt onder andere de openbare ruimte onderhouden, zoals de trottoirs en hondenuitlaatveldjes en wordt de overlast van honden, zoals hondenpoep bestreden. Het belastingtarief voor een hond is 44,28 per jaar. Elke volgende hond kost 88,56 per jaar. Dit zijn de tarieven voor het jaar 2004. De belasting wordt per maand geïnd via een termijnnota van ENECO Energie.

Strengere controle
Uit de praktijk blijkt dat degenen die een hond houden niet altijd hun hond, of honden, opgeven. De gemeente Baarn heeft daarom besloten huis-aan-huis te gaan controleren of er honden zijn waarvoor geen hondenbelasting wordt betaald. De komende tijd zal elke woning in Baarn door een controleur worden bezocht. De controleur is in het bezit van een legitimatiebewijs. De controle zal willekeurig worden uitgevoerd, om de pakkans te vergroten. De verwachting is dat na een periode van een jaar alle woningen gecontroleerd zijn. De controleactie begint daarna weer van voren af aan.

Boete
Indien u een houder bent van één of meer honden, doet u er verstandig aan dit onmiddellijk bij de gemeente op te geven. Wie zijn hond niet aangeeft, riskeert een bestuurlijke boete van maximaal 1134,= of een verhoogde belastingaanslag. De controleur ziet er op toe dat de hondenbezitters in Baarn hun belasting betalen.

Aanmelden of meer informatie?
U kunt een aangiftebiljet krijgen bij de sectie belastingen, via de website www.baarn.nl of bij de centrale balie van het gemeentehuis. De balie is op werkdagen geopend van 8.00 tot 12.00 uur en in de even weken op woensdagavond van 18:00-19:30 uur (van april tot september). De sectie belastingen is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur (035-5481890).