Gemeente Haarlem


16 februari 2004

55/2004
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht


Jaarprogramma geeft kijkje in de gemeentelijke handhavingskeuken.

Handhavers gaan zich samen richten op de openbare ruimte en de vervuiling.


Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 3 februari 2004 het handhavingsprogramma 2004 goedgekeurd.

Dit eerste gemeentebrede jaarprogramma voor handhaving in Haarlem heeft tot doel om zichtbaar te maken wie in Haarlem wat handhaaft en hoe dit gebeurt.. Het plan is een eerste stap op weg naar een meer professionele, integrale handhaving, waarin het motto: 'Handhaven in Haarlem: met elkaar en voor elkaar' tot uiting komt. Een eerste stap, want het plan is nog niet in alle opzichten volledig.
In Haarlem is in de afgelopen jaren al een aantal stappen gezet om handhaving beter en meer gezamenlijk tussen de handhavende onderdelen te laten plaatsvinden. Dit transparante handhavingsprogramma is dan ook een logische vervolgstap. Voor de 22 belangrijkste handhavingstaken wordt aangegeven hoe de uitvoering in 2004 plaatsvindt. Bij veel taken is sprake van een duidelijk handhavingstekort, dat echter nog niet altijd 'hard' onderbouwd kan worden. Dit wordt voor het komende jaar dan ook de belangrijkste organisatorische prioriteit.

Het college heeft er in het programma voor gekozen om prioriteit te leggen bij integrale handhaving van de regels die gaan over het gebruik van de openbare ruimte en vervuiling. Deze prioriteit is tot stand gekomen op basis van risico-inventarisaties bij handhavers, bestuurders en wijkraden.
Na vaststelling van het Handhavingsprogramma 2004 door de raad wordt rond dit thema een aantal concrete handhavingsacties per stadsdeel uitgewerkt. De keuze voor die acties wordt gemaakt op basis van de met de wijkraden gehouden sessies.
Het Handhavingsprogramma wordt op woensdag 18 februari 2004 om 14.30 uur besproken in de vergadering van de Raadscommissie voor Algemene en Bestuurlijke Zaken in het Stadhuis.
Het handhavingsprogramma is beschikbaar via het Bestuurlijk Informatiesysteem (BIS). Het registratienummer is CS/bo 2004/72.

Meer informatie:
Tom Bersee, handhavingsregisseur, tel 511 3060


Tom Bersee
023-5113060

---- --