Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801
2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33
2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk

- AV/CAM/2004/9894

Onderwerp Datum
Laagste loonschalen in CAO's

Tijdens een Algemeen Overleg op 2 oktober 2003 over (o.a.) de naleving van de Wet minimumloon heb ik u toegezegd dat ik met sociale partners zou overleggen over de hoogte van de laagste loonschalen. Daarbij heb ik aangegeven de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2004 nader te informeren.

In het Algemeen Overleg over het Plan van Aanpak Jeugdwerkloosheid (d.d. 10 september
2003) heb ik aangegeven dat de hoogte van de laagste CAO-loonschalen met name aan de orde was in gesprekken met sociale partners over het bedoelde Plan van Aanpak. Ten aanzien van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid hebben sociale partners op centraal niveau een aanbeveling vastgesteld. Ik doel daarbij op de "Aanbeveling ter bestrijding van de werkloosheid onder jeugdigen" zoals de Stichting van de Arbeid die op 9 januari 2004 heeft vastgesteld. Deze aanbeveling is gericht aan CAO-partijen op decentraal niveau, aan branches en aan ondernemingen.

In verband met de laagste loonschalen in CAO's is met name het volgende relevant. Onderdeel van de genoemde aanbeveling is de oproep aan CAO-partijen en ondernemingen om meer ruimte te scheppen voor de totstandkoming van functies voor jongeren onder meer door gebruik te maken van aanloopschalen in de CAO. Voorzover dat zich richt op reeds bestaande aanloopschalen, lijkt het mij inderdaad zinvol dat partners op het decentrale niveau de bestaande ruimte die CAO's bieden ook benutten.

Tegelijkertijd legt deze aanbeveling in die gevallen waar dergelijke lage aanloopschalen nog niet bestaan maar wel zinvol zouden kunnen worden ingevuld de verantwoordelijkheid voor de totstandkoming van dergelijke schalen en de bijbehorende functies terecht bij de partijen op het decentrale niveau.

In hoeverre nieuwe lagere loonschalen worden geïntroduceerd, zal blijken uit de rapportages over de laagste loonschalen in CAO's. Deze rapportage maakt zoals te doen gebruikelijk deel uit van de Voor- c.q. Najaarsrapportages zoals die door mijn departement worden gepubliceerd.


2

Het leek mij - mede in het licht van het Algemeen Overleg (d.d. 5 februari 2004) over de moties die de TK bij de behandeling van de begroting SZW 2004 heeft aangenomen ­ zinvol u hierover vast te informeren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)