Politie Friesland

Politieberichten 15/02 13.00 uur t/m 16/02 07.00 uur

Fryslân 16-02-2004 - Voor informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Sneek: containerbrand
Zondag omstreeks 07.00 uur is brand ontdekt in een papiercontainer aan de Molekrite. De brandweer moest uitrukken om de brand te blussen. Het gaat vermoedelijk om brandstichting. De politie stelt vandaag, maandag, een nader onderzoek in.

Sneek: diefstal personenauto
Tussen zaterdagmiddag 17.30 en zondag 13.30 uur is vanaf de Furmerusstraat een personenauto gestolen. Het betrof een blauwe Ford Escort, kenteken LS-SF-84. De eigenaar, een 33-jarige man uit Sneek, had de auto afgesloten geparkeerd ter hoogte van de rode flat.

Drachten: diefstal uit sportcomplex
Zondag tussen 10.30 en 14.00 uur is een kluisje opengebroken in een sportcomplex aan de Reidingweg. Een broek en een portemonnee met onder andere geld, een bankpas en enkele strippenkaarten werden gestolen. De eigenaar, een 35 jarige man uit Drachten, deed aangifte.

Appelscha: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 13.30 uur is een 68-jarige vrouw uit Appelscha gewond geraakt bij een valpartij op de Wester Es. De vrouw fietste met haar kleindochter over het fietspad. Ze raakten elkaar, waardoor de vrouw kwam te vallen en gewond raakte aan het hoofd. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis in Assen.

Fryslân: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
Zondag zijn door het bureau verkeershandhaving van de politie Fryslân (Fryske Diken) twee rijbewijzen ingevorderd omdat de bestuurders meer dan 50 km/u te hard reden.
Omstreeks 11.20 uur werd op de Rijksweg A7 een 31-jarige vrouw gecontroleerd. Ze reed 183 km/u met haar personenauto. Ter plaatse is slechts 120 km/u toegestaan. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt en haar rijbewijs werd ingevorderd.
Om 14.55 uur werd een 67-jarige man uit Bochum (Dld) betrapt op de Rijksweg A6. Hij reed eveneens 183 km/u op een autosnelweg. Zijn Duitse rijbewijs werd aanvankelijk ingevorderd, maar na contante betaling van 440 euro kreeg hij het na overleg met de officier van justitie weer terug.

Drachten: inbraak woning
Tussen zaterdagochtend en zondagmiddag is tijden afwezigheid van de bewoner ingebroken in een woning aan de Treslingstraat. Men kwam binnen door een raam van de bijkeuken open te breken. Binnen werd een tussendeur opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Er worden sieraden vermist. De 68-jarige bewoonster deed aangifte.

Gorredijk: inbraak woning
Zondag omstreeks 18.30 uur is ingebroken in een woning aan de Tsjerk Hiddes. De bewoonster, een 79-jarige vrouw, was op haar slaapkamer en werd wakker van gestommel in de woonkamer. Toen ze naar de kamer liep zag ze nog juist dat een haar onbekende man via een raam de woning verliet. Het bleek dat het uitzetraam van buiten was opengemaakt. De vrouw mist een portemonnee met een klein geldbedrag.

Wijckel: twee woninginbraken
Op zondag tussen 14.45 uur en 19.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Du Toursstraat. Door het openbreken van een slaapkamerraam kwam men binnen. Weggenomen is alleen een kleine hoeveelheid geld. Aangifte werd gedaan door een 84-jarige inwoner van Wijckel. Tussen 18.45 uur en 20.45 uur werd een tweede inbraak gepleegd en wel in de Menno van Coehoornweg. Hier kwam men binnen door verbreken van een uitzetraam. Het hele huis werd doorzocht. Weggenomen werd alleen een kleine hoeveelheid geld. Aangifte werd gedaan door een 71-jarige inwoner van Wijckel.

Fryslân: rijden onder invloed
(achtereenvolgens dag en tijd, plaats van controle, bestuurder en eventuele bijzonderheden)
Maandag, 00.14 uur, Sneek, Apollovlinder, 62-jarigebestuurder uit Sneek, 320 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om.
Maandag, 01.44 uur, Harlingen, Cronenburglaan, 44-jarige bestuurder uit Harlingen, 530 ug/l, rijverbod 5 uur, Kort-Om.
Maandag, 03.10 uur, Sneek, Leeuwarderweg, 41-jarige bestuurder uit Sneek, 265 ug/l, rijverbod 1 uur, Kort-Om.
Zondag, 18.40 uur, Harlingen, Nieuwstraat, 52-jarige inwoner van Harlingen op een snorfiets, 1005 ug/l, rijverbod 13 uur, Kort-Om. Zondag, 17.35 uur, Koudum, Binnendyk, 23-jarige bestuurder uit Makkum, 360 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om.

Damwoude: overtreding wapenwetgeving
Zondag omstreeks 02.10 uur werd op de Conradi Veenlandstraat een 19-jarige bestuurder uit Damwoude gecontroleerd. Tijdens de controle werd onder de bestuurdersstoel een gedeelte van een honkbalknuppel waargenomen. Volgens de wet Wapens en Munitie werd de honkbalknuppel in beslag genomen. De bestuurder deed vrijwillig afstand van de knuppel. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Heerenveen: auto te water en rijden onder invloed.
Maandag omstreeks 00.55 uur werd melding gemaakt dat een auto te water was geraakt in een sloot naast de Jousterweg. Ter plaatse werd de politie aangesproken door een getuige, die meedeelde dat er twee personen in de auto zaten en deze waren reeds weggelopen. Bij een pand aan de Jousterweg werden de beide personen kletsnat aangetroffen. Gingen vrijwillig mee naar het bureau. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Sint Nicolaasga, blies 645 ug/l, goed voor een rijverbod van 7 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Mogelijk door te hoge snelheid is de bestuurder van de weg geraakt en de sloot ingereden. Brandweer heeft met een duikploeg nog gekeken of er nog personen in de auto waren, hetgeen niet het geval was.

Medewerker politie Fryslân geschorst
Een 48-jarige administratief medewerker van de Divisie Algemene Ondersteuning van de politie Fryslân is geschorst. Tegen de man loopt een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van valsheid in geschrifte. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau Interne Veiligheid van de Friese politie onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie.