Politie Friesland

Politieberichten 14/2 13.00 uur t/m 15/2 13.00 uur

Fryslân 16-02-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: inbraak horecabedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een horecabedrijf aan het Piet kramerplein. Men kwam binnen door een rolluik open te breken en een ruit te vernielen. Er is een onbekende hoeveelheid sigaretten, geld en telefoonkaarten gestolen. Namens het bedrijf deed een 45-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Beetsterzwaag: inbraak woning
Vrijdag omstreeks 21.45 uur is ingebroken in een woning aan de Patrizekloft. Op dat tijdstip kwam de 83-jarige bewoonster op haar slaapkamer en zag twee jongens bij haar woning wegrennen. Het bleek dat het slaapkamerraam was opengebroken en dat een horloge en geld miste. Samen met een buurman zocht de vrouw de omgeving af, maar er werd niets of niemand meer gevonden. Ze deed aangifte.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na meerdere vernielingen Zaterdag omstreeks 12.15 uur is een 26-jarige inwon er van Leeuwarden aangehouden nadat hij twee ruiten van een horecabedrijf aan de Over De kelders had ingegooid. Een 55 jarige man uit Sneek deed hiervan aangifte. De verdachte was vier dagen eerder ook al voor vernieling aangehouden. Toen vernielde hij twee ruiten van een winkel op de Tuinen. De verdachte is na verhoor en bekentenis weer in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: inbraak woning
Tussen woensdag en zaterdagmiddag is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Kuipersweg. Men kwam binnen door een uitzetraam open te breken De gehele woning werd doorzocht. Het heeft nog niet bekend wat er gestolen is; er moet nog aangifte gedaan worden.

Dronrijp: rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 18.10 uur is van een 46-jarige man uit Grou het rijbewijs ingevorderd. Hij reed met zijn personenauto met een snelheid van 176 km/u over de rijksweg A31. Daar is 120 km/u toegestaan. Uiteraard wordt ook proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Balk: inbraak bedrijf
Tussen vrijdagavond en zaterdagavond is ingebroken in een bedrijf aan de Meerweg. Men kwam binnen door een raam aan de achterzijde open te breken. De kluis werd van de muur getrokken en totaal vernield. Er zaten echter geen goederen van economische waarde in. Ook werden twee stalen kasten opengebroken. Namens het bedrijf deed een 38-jarige man uit Sneek aangifte.

Leeuwarden: aantreffen gas/alarmpistool
Zondag omstreeks 03.10 uur werd door de medewerkers van een horecabedrijf aan het Ruiterskwartier een man aangehouden omdat hij in het bezit was van een wapen. Hij zou daar enkele andere klanten mee hebben bedreigd. Het bleek te gaan om een verboden wapen, een gas/alarmpistool. De verdachte, een 19-jarige man uit Leeuwarden, werd overgedragen aan de politie en voor nader onderzoek ingesloten. Het wapen werd uiteraard in beslag genomen.

Sneek: bedreiging met een mes
Zondag omstreeks 04.40 uur is in de Gonggrijpstraat een 40-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. Kort daarvoor was hij volgens de aangever, een 38-jarige man uit Sneek, aan de deur van diens woning aan de Gonggrijpstraat zijn gekomen. Hij had de aangever voor de woning bedreigd met een mes. Toen de partner van de aangever ook naar buiten kwam had de verdachte het mes in haar richting gegooid. Toen de politie ter plaatse kwam was de verdachte nog aanwezig. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek in gesloten. De aanleiding ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Sneek: man met bierglas gestoken
Een 20-jarige inwoner van Harlingen heeft aangifte gedaan van zware mishandeling. Op zondag omstreeks 03.35 uur zou hij zonder enige aanleiding in een horecabedrijf aan de Kleine Kerkstraat met een bierglas in het gezicht gestoken zijn. De aangever meldde zich bij de politie, nadat hij eerst een bezoek had gebracht aan het ziekenhuis. Hij had een aantal sneetjes op zijn slaap en wang opgelopen, die behandeld moesten worden. Door de politie is direct een onderzoek in het horecabedrijf ingesteld. De verdachte was echter na het incident vertrokken. Een nader onderzoek naar de identiteit van de verdachte wordt ingesteld.

Leeuwarden: eten zonder te betalen
zaterdagmiddag omstreeks 17.50 uur is een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden, nadat ze zonder te betalen had gegeten in een horecabedrijf aan het Piet Kramerplein. Bij de aanhouding verzette de vrouw zich heftig. Ze is ingesloten en in verzekering gesteld. Het bleek dat ze dat al vijf keer eerder had gedaan.

Drachten: inbraak woning
Zaterdagmiddag of avond is ingebroken in een woning aan de J.G. van Blomstraat. Men is mogelijk door flipperen van het slot van de voordeur binnengekomen. De gehele woning werd doorzocht. Er werden sieraden, porselein en zilver gestolen. De juiste omvang van de buit is nog niet bekend. De bewoonster, een 60-jarige vrouw, deed aangifte.

Terwispel: inbraak bedrijf
Zondag omstreeks 03.40 uur is ingebroken in een benzinestation aan de Koaibosk. Men kwam binnen door de deur te forceren. Het is onbekend wat er is weggenomen. Namens het bedrijf deed een 52-jarige man uit Oldeboorn aangifte.

Drachten: aanhouding na belediging
Zaterdag omstreeks 23.10 uur is een 18-jarige inwoner van Drachten op de Zuidkade aangehouden op verdenking van belediging en baldadigheid. Hij werd er van verdacht dat hij kort daarvoor met een bierflesje had gegooid. Hij werd op zijn gedrag aangesproken door een medewerker van de SVS. Hierop maakte hij deze medewerker voor van alles en nog wat uit. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: mishandeling
Zondag omstreeks 03.00 uur heeft een 19-jarige jongeman uit Drachten aangifte gedaan dat hij kort daarvoor in een horecabedrijf aan de Noordkade was mishandeld. Hij had aan de bar een kleine schermutseling gehad met een hem onbekende man. Daarbij was onder andere over en weer met bier gegooid. Hij kreeg van die andere man een klap in het gezicht. Hierop is over en weer geslagen en hebben medewerkers van het horecabedrijf beide partijen uit elkaar gehaald. Ook zou de vriendin van de aangever geslagen zijn door dezelfde man. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelen voor een wond aan het gezicht en hij was een tand kwijt.

Lemmer: vernielingen
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in Lemmer een groot aantal vernielingen gepleegd. In de Markerstraat werd een ruit vernield en van twee personenauto de spiegels omgeklapt. In de Pampusstraat was de motorkap van een auto beschadigd; er stond een voetafdruk op. In de G. Hamkesstraat werd de antenne van een auto geknakt en van een personenauto in de Urkerstraat werd de buitenspiegel afgesloopt. Er is helaas geen spoor van de dader(s).

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het besturen van een voertuig onder invloed: (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden).

Zaterdag 11.45 uur, Tramstrjitte te Nijland, 24-jarige man uit Tjerkwerd, 645 ug/l, 7 uren, rijbewijs ingevorderd. De verdachte was tegen een in de berm stilstaande auto gereden.
Zondag 00.10 uur, Rijksweg A31 onder Franeker, 23-jarige man uit Franeker, 270 ug/l, 1 uur. De verdachte was met zijn personenauto tegen de vangrail gereden.
Zondag 02.00 uur, Midslander Hoofdweg in Midsland, 45-jarige vrouw uit Amsterdam, 340 ug/l, 2 uren.
Zondag 02.40 uur, Bolswarderbaan te Sneek, 23-jarige man uit Sneek, 440 ug/l, 4 uren.
Zondag 03.00 uur, Sudergoawei te Koudum, 31-jarige man uit Rijs, 930 ug/l, 11 uren, rijbewijs ingevorderd.
Zondag 03.00 uur, Bij de Leijweg te Hoornsterzwaag, 48-jarige man uit Sint Nicolaasga, 770 ug/l, 9 uren. De verdachte moest volgens zijn verklaring uitwijken voor een hond en raakte in de naast de weg gelegen sloot. De verdachte en de drie inzittenden kwamen op eigen kracht uit de auto. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Dat was eerder ongeldig verklaard. Daarnaast kreeg hij een bekeuring voor een verlopen APK.
Zondag 03.30 uur, Stationsweg te Dokkum, 36-jarige man uit Dokkum, 870 ug/l, 10 uren, rijbewijs ingevorderd.
Zondag 04.10 uur, Alde Dyk te Terwispel, 24-jarige man uit Voorburg, 480 ug/l, 4 uren.
Zondag 04.20 uur, Horstweg te Parrega, 22-jarige man uit Parrega, 780 ug/l, 9 uren, rijbewijs ingevorderd. De verdachte was tegen een geparkeerde auto aangereden. Hij liep enkele lichte wondjes aan het gezicht op, die in het ziekenhuis in Sneek werden behandeld. Daarna kon hij weer naar huis.
Zondag 04.35 uur, Archipelweg te Leeuwarden, 36-jarige man uit Amsterdam, 215 ug/l. De verdachte bleef onder de grens van 220 ug/l, maar weigerde op straat de ademtest. Hiervoor wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.