Gemeente Zaanstad

Groen licht voor bouwplan Rensen

maandag 16 februari 2004

Woningen op voormalige kuikenbroederij

Minister Dekker van het ministerie van VROM oordeelt dat het plan vier woningen te bouwen op het terrein van Kuikenbroederij Rensen in Westzaan zal leiden tot een duidelijke (ruimtelijke) kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied in dit deel van Zaanstad. Bovendien betekenen de bouwplannen een 'evidente afname van de verkeersdruk'. Het Zaanse College is verheugd dat deze langlopende aanvraag uiteindelijk het groene licht krijgt van het Rijk.

Het bouwplan is al enkele jaren geleden ingediend, maar de bouwvergunning kon destijds niet worden verleend. De bouwinitiatieven zouden strijdig zijn met de vigerende Vierde Nota Ruimtelijke Ordening en niet passen bij het kwaliteitsbeeld van dit deel van Noord-Holland. Ook de afgeblazen Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening liet volgens de regionale Inspectie Ruimtelijke Ordening van het ministerie de bebouwing niet toe.

Het college van B&W vond dit onbegrijpelijk en heeft vervolgens gepleit voor herziening van deze afwijzing. De bouwplannen betekenden volgens Burgemeester & Wethouders een verbetering van het landschap en hadden bovendien al de instemming van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

De minister heeft deze week per brief laten weten dat Bouwplan Rensen doorgang kan vinden. Naar haar oordeel houden de plannen inderdaad in dat de bebouwing aan het Middel in Westzaan leidt tot een ruimtelijke kwaliteitsverbetering en een flinke reductie van de verkeersdruk. Volgens de plannen van Rensen zal de kuikenbroederij verdwijnen met uitzondering van de bedrijfswoning. Deze zal in Zaanse stijl worden herbouwd. Daarnaast komen er op het terrein nog drie woningen te staan die volgens dezelfde architectuur worden gebouwd.

Wethouder mevrouw N. Kroesen is blij met de beslissing van minister Dekker: 'Eind goed al goed, zou je kunnen zeggen. Want, het heeft weliswaar even geduurd, maar Westzaan gaat er duidelijk op vooruit. Bouwplan Rensen betekent minder vrachtverkeer op het Middel, kwalitatief betere bebouwing en een impuls voor het open karakter van dit deel van Zaanstad. Het wordt steeds mooier fietsen en genieten langs de Middel'

De eerste verkennende besprekingen over Bouwplan Rensen voerde de gemeente Zaanstad al in 1999.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl