Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

16 februari 2004

Nr. 04/035

Aanpassing regels berekening WW biedt werkloze kunstenaars volwaardig inkomen

Door een aanpassing van het voorgenomen besluit over nieuwe regels voor berekening van de WW, houden kunstenaars en andere werknemers die blijvend zijn aangewezen op tijdelijke arbeidscontracten toch voldoende inkomensbescherming.

Dit schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens het overleg van 2 februari 2004 over het Wetsvoorstel administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging socialeverzekeringswetten (Walvis) had de Kamer de minister gevraagd te voorkomen dat de nieuwe regels negatief uitpakken voor kunstenaars. Met de aanpassing van het besluit komt de minister tegemoet aan de wens van de Kamer.

Om de inkomensachteruitgang voor kunstenaars en andere werknemers met veelal tijdelijke contracten te ondervangen zal de uitkeringsinstantie bij de bepaling van het gemiddelde dagloon de uitkering meetellen, opgehoogd tot het loon, die men in het jaar voorafgaande aan de werkloosheid ontving op grond van de WW, WAO of Ziektewet.

Voor kunstenaars en artiesten die incidenteel voornamelijk in eenmalige klussen - werkzaam zijn, biedt deze aanpassing van het besluit nog geen oplossing. Dit komt doordat zij in de periodes dat ze niet optreden niet altijd aanspraak kunnen maken op een WW-uitkering. Onderzocht wordt momenteel of dit probleem kan worden opgelost. Minister De Geus wil daartoe eerst het advies van de Sociaal-economische Raad afwachten over de toekomst van de WW. Ook zal hij rekening houden met voorstellen over deregulering van de WW, die het ministerie momenteel samen met de uitvoeringsorganisaties ontwikkelt.

De beoogde invoeringsdatum van de nieuwe dagloonregels is 1 januari 2006.