Dienstenbond CNV

Schuitema wil belastingvoordeel werknemers in eigen zak steken 16-02-2004

Vanaf 1 januari 2004 is de fiscale regeling voor woon-werkverkeer en zakelijke reizen veranderd. Was het voorheen nog zo dat er onderscheid werd gemaakt tussen het reizen van je woning naar je werk of het reizen voor de zaak, vanaf 1 januari is het allemaal versimpeld. Belastingtechnisch gezien heeft de werknemer recht op 0,18 per kilometer netto. Voor mensen die zakelijk rijden, is dat in veel gevallen een verslechtering, voor woon-werkverkeer is het een enorme verbetering.

Wat doet Schuitema met het woon-werkverkeer?
Wij hebben vernomen dat Schuitema het voordeel dat de werknemers hebben bij de nieuwe regeling voor het woon-werkverkeer, niet aan de werknemers wil doen toekomen. En dat terwijl in de huidige reiskostenregeling staat dat de forfaitaire vergoeding geldt (dat is dus de vergoeding die van de belastingdienst mag). Schuitema had er natuurlijk nooit op gerekend dat die vergoeding voor het woon-werkverkeer omhoog zou gaan. Toch is dat gebeurd. Als gevolg van die belastingwijziging heeft u recht op een hogere kilometervergoeding. Schuitema probeert daar nu in overleg met de OR onderuit te komen. U kúnt wel de hogere vergoeding krijgen, maar dat gaat dan af van uw eigen brutoloon; dat noemen wij een sigaar uit eigen doos.

Wat doet Schuitema met de zakelijke kilometers? Dat is nog niet helemaal duidelijk. In eerste instantie wilde Schuitema ook daar voor de zakelijke rijders naar 0,18 per kilometer (dus de fiscale regeling), maar daar lijkt men nu op terug te komen. In dat opzicht handelt Schuitema dus tweeslachtig; aan de ene kant wel de fiscale regeling toepassen als het je uitkomt (zakelijke kilometers naar 0, 18 i.p.v. 0,28 wat tot op heden mogelijk was), en dat niet doen als het je geld gaat kosten (nl. door iedereen voor woon-werkverkeer 0,18 per kilometer te geven).

De Ondernemingsraad
De OR gaat over de reiskostenregeling en daarom is aan de OR instemming gevraagd met de regeling die Schuitema nu wil. Zoals wij u hierboven hebben uitgelegd, betekent die regeling een forse verslechtering ten opzichte van wat mag van de belasting. Twee jaar geleden heeft Schuitema de reiskostenregeling (om forfaitaire redenen, zei men) ook al ernstig verslechterd. Nu er een belastingvoordeel voor de werknemers is, kan dat naar de mening van CNV Dienstenbond niet zomaar in de zak van Schuitema verdwijnen.

Deze week vergadert de OR over dit onderwerp. Laat aan uw OR-lid weten hoe u denkt over de reiskostenregeling.

Wat doet CNV Dienstenbond?
Wij hebben aan onze juristen gevraagd om het voorstel van Schuitema juridisch te bekijken. Ook zijn we nog bezig met de voorbereidingen van de rechtszaken inzake de eerdere verslechteringen. Tenslotte zullen wij deze gang van zaken aan de orde stellen in ons overleg met Schuitema.

Vragen of informatie?
U kunt contact opnemen met uw bestuurders Neoletta Poelgeest (tel: (035)6460580 of email: n.poelgeest@cnvdibo.nl) of Aletta Bulsink (tel:(055)5772640 of email: a.bulsink@cnvdibo.nl) van CNV Dienstenbond.