Gemeente Utrecht


2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
91 Vragen van mevrouw drs. M.C. Mos
(ingekomen 25 november 2003)

Circus Jopie heeft te maken met grote tegenwind. Nog in 2002 stelde de gemeenteraad extra geld ter beschikking van Circus Jopie. Vervolgens kreeg het circus te horen dat zij hun subsidie over 2001 van 5000 euro vanwege te waardevol werkmateriaal moeten terugbetalen. Tijdens de inspraakavond van 22 oktober reageerden meerdere raadsleden verbaasd over deze gang van zaken. Ook in de begrotingsbehandeling in de commissie is gepleit voor het voortbestaan van het circus. Nu, eind november, blijkt het circus te horen hebben gekregen dat zij geen subsidie krijgen voor 2004 omdat zij niet meer in het welzijnsbeleid passen.
GroenLinks is hierover erg verbaasd. Het circus biedt activiteiten aan wekelijks meer dan 325 kinderen en 100 volwassenen. Activiteiten die heel goed passen in de missie en doelstellingen van het Utrechtse welzijnsbeleid: het tot stand laten komen van sociale verbanden, persoonlijk en maatschappelijk welbevinden en maatschappelijke participatie. Het circus geeft vorm aan persoonlijke ontwikkeling van kinderen en volwassenen in een onbevangen omgeving. Het circus levert met haar voorstellingen een belangrijke bijdrage aan de culturele, maatschappelijke en sportieve ontwikkeling van kinderen. GroenLinks is van mening dat het laten wegvallen van het circus een verlies is voor de stad. Het begint er steeds meer op te lijken dat het college van mening is dat alleen de wijkwelzijnsorganisaties een bijdrage leveren aan welzijnsbeleid.

Dit leidt bij de fractie van GroenLinks tot de volgende vraag:
Welke kaders kunt u aangeven in de begroting op grond waarvan Circus Jopie niet meer in aanmerking komt voor subsidie?


Antwoord van Burgemeester en Wethouders.
(verzonden 16 februari 2004)


De aanvraag om welzijnssubsidie van de stichting Circus Jopie van 6 november 2003 is ingediend als projectsubsidie en is gericht op het geven van circuscursussen aan kinderen en jeugd/volwassenen vanaf 6 jaar. Daarvan is slechts een deel woonachtig in Utrecht. Tot 2004 ontving deze stichting een jaarlijkse waarderingssubsidie uit de welzijnsbegroting voor deze activiteiten.

Met de invoering van de nieuwe Algemene subsidieverordening 2002 en de invoering van het subsidie verbetertraject zijn de regels voor het verstrekken van subsidie gewijzigd. Zo is de veelal structurele waarderingssubsidie afgeschaft en worden er strengere eisen gesteld aan subsidieaanvragen.
Gesubsidieerd wordt op basis van activiteitenplan en daarbij behorende begroting. De te subsidiëren activiteiten moeten in hoofdzaak tegoed komen aan de inwoners van Utrecht en de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd dienen bij te dragen aan de realisering van de gemeentelijke doelstellingen.

Het subsidiejaar 2003 werd aangemerkt als een overgangsjaar. Op 13 november 2003 heeft uw raad de kaders c.q. doelstellingen voor het welzijnsdeel van de programmabegroting 2004 vastgesteld. De subsidieaanvragen welzijn 2004 -ook die van de stichting Circus Jopie van 6 november 2003- zijn aan deze doelstellingen getoetst.

De aanvraag van de stichting Circus Jopie is bij besluit van 21 november 2003 afgewezen, omdat het opgegeven aanbod van de stichting Circus Jopie niet past binnen de welzijnsdoelstelllingen zoals dat door de raad is vastgesteld. Bovendien zou de stichting Circus Jopie gelet op hoogte van het eigen vermogen en capaciteit om fondsen te verwerven in staat moeten worden geacht om zelf de kosten van activiteiten uit eigen middelen of van derden te kunnen bekostigen. De afwijzing van het subsidie is vervolgens aangevuld met een afbouwregeling, die bestond uit het aanbod om de kosten van de personeelslasten van de interim-manager nog voor een jaar uit de welzijnsbegroting te subsidiëren .

Het college heeft inmiddels dit besluit herzien en om onderstaande redenen besloten nog eenmalig subsidie te verstrekken.

Voor het begrotingsjaar 2004 is stichting Circus Jopie op de welzijnsbegroting ingedeeld bij de subsidiesoort transitie "Vrije Tijd" Het gaat hierbij om organisaties die in de voorgaande jaren gelden uit de welzijnsportefeuille hebben ontvangen, maar waarvan nog nader vastgesteld moet worden of deze gelet op de doelstelling van die organisatie binnen een bestaande wijkgerichte welzijnsdoelstelling of stedelijke doelstelling vallen, dan wel dat nader onderzocht moet worden of subsidiering vanuit een andere portefeuille te weten: onderwijs, cultuur of sport en recreatie mogelijk is. Dit vereist een meer integrale begeleiding en beoordeling van de aanvraag, hetgeen bij de voorbereiding onvoldoende heeft plaatsgevonden. Het jaar 2004 beschouwen wij daarom voor deze organisatie opnieuw als een overgangsjaar. De stichting Circus Jopie heeft enige tijd terug al een gewijzigde subsidiebeschikking ontvangen.


---- --