Ingezonden persbericht


Trend Micro breidt virusbescherming uit naar de netwerklaag

Nieuwe producten en diensten in vernieuwd Enterprise Protection Strategy

Utrecht, 16 februari 2004 - Trend Micro, Inc., vooraanstaand leverancier op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware (TSE: 4704, Nasdaq: TMIC), heeft zijn virusbescherming uitgebreid tot de netwerklaag. Op dit niveau leidt de snelle verspreiding van bedreigingen momenteel tot grote zorgen. De uitbreiding behoort tot de laatste fase van het Enterprise Protection Strategy-initiatief van het bedrijf. De nieuwe tools, diensten en expertise van deze oplossing helpen klanten de kosten van de virusuitbraakcyclus te beheren. De Enterprise Protection Strategy blijft beveiligingskwesties aanpakken door middel van technologische innovatie.

De afgelopen jaren hebben virussen zich sterk ontwikkeld van applicatiegebaseerde malware tot netwerkvirussen. De eerste variant, zoals het I Love You- of LOVELETTER-virus (2000), werd vanuit een e-mailbijlage geactiveerd, de laatstgenoemde, zoals LOVGATE (2003), wordt onder andere verspreid via gedeelde netwerken en open achterdeuren. Tegelijkertijd is de kwetsbaarheid van netwerken toegenomen door onbeschermde mobiele apparatuur, reeds geïnfecteerde apparatuur, servers zonder up-to-date patches en de steeds kortere tijd tussen de aankondiging van systeemkwetsbaarheden en het verschijnen van bedreigingen die hier misbruik van maken.

"Netwerkwormen blijven problematisch voor bedrijven. Gebleken is dat aanvallen met netwerkwormen lastig te beheren zijn met de traditionele, op handtekeningen gebaseerde virusfiltering op clients en parameters", aldus Peter Firstbrook, senior onderzoeksanalist bij META Group. "De snelheid waarmee wormen zich verspreiden, kan zelfs bij een klein aantal geïnfecteerde clients het netwerkverkeer ernstig verstoren. Hierdoor is het lastig geïnfecteerde machines op afstand te identificeren, te isoleren en te repareren. Bedrijven zoeken naar proactieve mogelijkheden voor bescherming, het snel identificeren van geïnfecteerde clients en voor isolering en reparatie tijdens een uitbraak."

Kosten

Hoewel vrijwel alle bedrijven aangeven enige vorm van virusbescherming te gebruiken, worden de kosten van virusuitbraken geschat op $12,5 miljard (schattingen van Computers Economics in 2003). Deze kosten worden vooral veroorzaakt door opruimwerkzaamheden na een uitbraak en het versterken van de beveiliging van de netwerkomgeving om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Network VirusWall 1200

In zijn voortdurend streven naar technologische vooruitgang en klantgerichte oplossingen breidt Trend Micro zijn Enterprise Protection Strategy (EPS) uit naar de netwerklaag. Op die manier worden de kwetsbaarheid van netwerken en de kans op virusuitbraken verminderd. De nieuwste EPS tool is Trend Micro Network VirusWall 1200. Deze virusuitbraakpreventie-appliance is ontwikkeld om virussen in netwerkdatastromen te detecteren en te blokkeren. Verder ondersteunt de oplossing beveiligingsbeheerders bij het monitoren van netwerkactiviteiten met waarschuwingen voor uitbraken op basis van een heuristische analyse. Network VirusWall wordt ondersteund door de nieuwste versie van Trend Micro Control Manager (versie 3.0) met geavanceerde rapportage- en cascading-mogelijkheden voor centraal beheer en gebruik voor meerlagige netwerken.

"Het bestaan van virussen en andere netwerkgebaseerde bedreigingen is niet te vermijden, maar uitbraken kunnen wel voorkomen worden. Met de Enterprise Protection Strategy richt Trend Micro zich op het opleiden van klanten over de manier waarop ze uitbraken kunnen voorkomen. We bieden ze de hulpmiddelen en informatie om actie te ondernemen", zegt Steve Chang, CEO en medeoprichter van Trend Micro, Inc. "Dit principe geldt nog steeds en zeker ten opzichte van de netwerkvirussen. We hebben een krachtige aanpak die aanvallen verijdelt, zelfs als ze zich ontwikkelen in nog destructievere formaten."

Network VirusWall 1200 en Control Manager 3.0 zijn tevens voorzien van de Trend Micro Vulnerability Assessment waarmee beheerders kwetsbare of geïnfecteerde apparatuur kunnen identificeren en isoleren. Op die manier wordt de integriteit van het netwerk gewaarborgd en de basis gelegd voor de Outbreak Prevention Service van Trend Micro. Daarmee wordt het beveiligingsbeleid op tijd en op de juiste manier ingezet om zo uitbraken te voorkomen.

De Enterprise Protection Strategy is inmiddels door Network Magazine uitgeroepen tot 'Product of the Year 2003' en door PC Magazine betiteld als 'Editor's Choice' (april 2003).

Network VirusWall 1200 (Engels), Control Manager 3.0 en de Vulnerability Assessment (Engels, Japans en Chinees) zijn in het eerste kwartaal van 2004 op de markt beschikbaar.

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro is leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, het Europese hoofdkantoor in Marlow, Engeland. De producten worden wereldwijd geleverd door Value-Added Resellers en service providers.

Ingezonden persbericht