Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 12 februari 2004

Nederlands Openluchtmuseum ontvangt
wederom steun van Sponsor Loterij
Op donderdag 12 februari maakte Boudewijn Poelmann, voorzitter van de Sponsor Loterij, tijdens het jaarlijkse Goed-Geld-Gala bekend dat het Nederlands Openluchtmuseum een bijdrage van EUR 500.000 zal ontvangen. In 2003 behoorde het museum voor de eerste keer tot de beneficiënten van de loterij.

De directie van het Openluchtmuseum is bijzonder blij met dit nieuws. Met de bijdrage van de Sponsor Loterij worden authentieke museale presentaties in het park op aansprekende manier tot leven gebracht. Hierdoor maken jaarlijks ruim 300.000 bezoekers van het Openluchtmuseum op een eigentijdse en interactieve manier kennis met het dagelijks leven van onze ouders en (over)grootouders.

Met de bijdrage van 2003 zijn al diverse projecten gerealiseerd. Zo zien museumbezoekers onder meer hoe op ambachtelijke wijze een wagenwiel wordt gemaakt in een authentieke radmakerij. Bovendien vertelt de radmaker tijdens het werk over de boer die zijn karige inkomsten noodgedwongen aanvulde met houtbewerking. In de smederij uit Loerbeek is de smid aan het werk, waarbij kinderen mogen helpen. Het Vinkenhuisje van de renbaan in Aerdenhout vormt het levensechte decor voor een boeiende audiovisuele presentatie over het `vinken vangen' als tijdverdrijf voor de elite.

In diverse authentieke huizen en boerderijen in het uitgestrekte museumpark vestigen geluiden de aandacht op bijzondere aspecten van de locatie; in het kleine `Wâldhúske' uit het Friese Damwoude klinken de geluiden van de bewoners: een arbeidersgezin met zeven kinderen. Op dit moment wordt de rosoliemolen uit het Gelderse Zieuwent volledig in originele staat hersteld. Hier zullen - later dit jaar - de molenaar en zijn (virtuele) paard laten zien hoe spijs- en lampolie werd geslagen uit raapzaad.

Met de hernieuwde steun van de Sponsor Loterij vertelt het Openluchtmuseum de ware verhalen over de geschiedenis van ons dagelijks leven op steeds meer plaatsen in het museumpark aan jong en oud, uit alle lagen van de bevolking.
Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2002, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.