Ministerie van Defensie


---


---

Verbetering Patriot wapensysteem

16-2-2004 9:13:00

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie heeft de Tweede Kamer vrijdag (13 februari) voorgesteld over te gaan tot de aanschaf van de PAC-3 modificatie van het Patriot geleide wapensysteem voor de Koninklijke Luchtmacht. Hierbij gaat het om een zogenoemde PAC-3/"Remote launch" modificatie van de grondapparatuur, de aanschaf van 32 PAC-3 raketten en vier standaard lanceerinrichtingen. De aanschaf van deze voor de Groep Geleide Wapens bestemde systemen heeft tot doel de verdediging tegen ballistische raketten en kruisvluchtwapens met een nucleaire, biologische of chemische lading te verbeteren.

Om de mogelijkheden van de Patriot tegen ballistische raketten en kruisvluchtwapens te verbeteren is een moderniseringsprogramma opgezet dat uit twee fasen bestaat. De eerste fase, de verbetering van de radar en de wapensysteemsoftware, is inmiddels afgerond. De tweede fase betreft de aanschaf van de Patriot Advanced Capability Phase-III raketten, oftewel PAC-3 en aanpassing van de grondapparatuur.

Na invoering van de PAC-3 beschikt de luchtmacht over vier Patriot eenheden, ieder met zes lanceerinrichtingen. Hiervan zijn er vier in de standaard uitvoering en twee voor de nieuwe PAC-3 raket. Iedere standaardlanceerinrichting beschikt over vier Patriots, terwijl die voor de PAC-3 geschikt is voor maximaal twee containers met ieder vier raketten.

2004-02-13 Patriot Advanced Capability Phase 3 (PAC-3)