Gemeente Alkmaar


Proef afvalinzameling binnenstad verlengd tot einde 2004

Alkmaar, 11 februari 2004

De proef in de binnenstad met de inzameling van huisvuil en bedrijfsafval, die oorspronkelijk zou lopen tot 1 maart aanstaande, wordt verlengd tot het einde van 2004. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. De resultaten van de proef in het eerste half jaar vindt het college bemoedigend. Zo is de binnenstad aanmerkelijk schoner geworden, doordat er veel minder zwerfvuil is sinds het afval correct wordt aangeboden.

Wekelijks wordt gemiddeld 2800 kilogram minder bedrijfsafval ingezameld sinds de rode zakken hun intrede deden. Dit komt voornamelijk doordat geen grof vuil meer naast de zakken wordt geplaatst. Daarmee bespaart de gemeente op jaarbasis bijna 16.000 euro aan verwerkingskosten. Bovendien zijn sinds het begin van de proef voor bijna EUR 22.000 aan nieuwe jaarcontracten gesloten met bedrijven om meer afval aan te mogen bieden dan waarvoor men betaalde.

Het scherpere toezicht op de naleving van de regels wordt als een van de factoren beschouwd die ervoor zorgen dat bijna alle afval correct wordt aangeboden. De inspecties blijven daarom even intensief als voorheen. Een ander effect van de verlenging van de proef is het feit dat de tijdelijke ophaalservice van papier langer blijft bestaan voor alle bedrijven in de binnenstad. De inzameltijdstippen voor huisvuil en bedrijfsafval blijven ongewijzigd. De maandelijkse ophaalservice van oud papier en karton voor huishoudens in de binnenstad, die in september van start ging, wordt ook voortgezet. De tegenvallende opbrengst moet in de komende maanden met meer voorlichting toenemen.

Sinds de start van de proef moeten inwoners van de binnenstad binnen de singels op maandagochtend hun grijze huisvuilzakken aan de weg zetten. Bedrijfsafval wordt voortaan alleen nog opgehaald als het in de rode zakken met gemeentelogo zit. Bedrijven en instellingen binnen het kernwinkelgebied kunnen de rode zakken op dinsdagavond buiten zetten, samen met papier en karton. Bedrijven en instellingen buiten het kernwinkelgebied zetten sinds een half jaar hun bedrijfsafval op woensdagochtend buiten in de rode zakken. Op verzoek van winkels en instellingen is dit ophaaltijdstip verlaat van 9.00 uur tot 10.00 uur. Winkels en instellingen die reinigingsrecht betalen, kunnen binnenkort nieuwe rode zakken ophalen voor het tweede deel van de proef. De betreffende bedrijven en instellingen krijgen volgende week een brief in de bus met meer informatie hierover. Hierin staat dat ondernemers die reinigingsrecht betalen terecht kunnen in het Waaggebouw elke ochtend van dinsdag 2 maart tot en met vrijdag 5 maart van 8.00 uur tot 12.00 uur `ochtends. Op vertoon van de ontvangen brief worden de zakken uitgereikt. Na deze periode kunnen ondernemers voor hun rode zakken terecht op de Stadswerf aan de Herculesstraat 71 op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.

In het najaar wordt een besluit genomen over een definitief systeem van afvalinzameling in de binnenstad. Wellicht zullen de ervaringen van de komende periode ertoe leiden dat de maatregelen nog op kleine punten worden bijgesteld. Het is niet waarschijnlijk dat de afvalinzameling in de binnenstad weer zal worden zoals men dat daar tot vorig jaar gewend was. Hier kleefden namelijk te veel nadelen aan. Zo betaalden huishoudens onbedoeld mee aan de inzameling en verwerking van bedrijfsafval. Ook stoorden veel mensen zich aan het feit dat elke dinsdag het straatbeeld wordt ontsierd doordat bewoners hun huisvuilzakken al 's morgens buiten zetten, terwijl deze pas 's avonds worden opgehaald.

Klik hier voor meer regels en veranderingen sinds de invoering van de proef.

11 februari 2004