Ingezonden persbericht

De mobiele journalist verovert Utrecht

UTRECHT, 20040211 -- Op woensdag 11 februari trekken 45 'mobiele journalisten', oftewel mobjo's, erop uit om verslag te doen van het nieuws in de stad Utrecht. De redactie bestaat uit eerstejaars studenten van de School voor Journalistiek(SvJ) in Utrecht. Zij doen verslag met mobiele telefoons met een ingebouwde fotocamera. De berichten die de mobjo's maken zijn te zien op www.mobjo.nl. De SvJ wil met het experiment de technische grenzen verkennen van de mobiele verslaggeving.


Net als iedere journalist is ook de mobjo op zoek naar nieuws. Er is echter één groot verschil: de mobjo gebruikt zijn mobiele telefoon om verslag te doen. Hij maakt een foto en schrijft daarbij een kort nieuwsbericht op de telefoon. Vervolgens stuurt hij het beeld en de tekst door naar een emailadres. Speciale software zorg er daarna voor dat de foto en het bericht op internet wordt gepubliceerd.

De mobjo's gaan in de stad Utrecht op zoek naar nieuws. Daarbij richten zij zich op een aantal specifieke onderwerpen: het ambulancevervoer, de brandweer, de dak- en thuislozen, het openbaar vervoer en de politie. De opdracht is om van elk nieuwsfeit een foto te maken en daar een tekst bij te schrijven. De tekst mag niet langer zijn dan tweehonderd tekens. Vanaf 9.00 uur 's ochtends moeten de eerste berichten op www.mobjo.nl gaan verschijnen. Rond 21.00 uur 's avonds zal het experiment ten einde zijn.

Op 12 februari keren alle studenten weer terug op school om een follow up te schrijven bij de nieuwsberichten. Deze artikelen worden op de website gekoppeld aan het oorspronkelijke bericht.

De redactie van mobjo.nl wordt gevormd door 45 eerstejaars studenten die gedurende een week kennismaken met de journalistieke mogelijkheden van internet. Dit gebeurt in het kader van de zogenaamde oriëntatieweken die tweemaal per jaar aan propedeusestudenten worden aangeboden. Tijdens deze periodes leren de aspirant-journalisten de ins en outs van de verschillende media waar ze zich later in hun studie op kunnen richten.

De site www.mobjo.nl is een initiatief van vakgroep AVD (audiovisuele en digitale media) van de School voor Journalistiek (www.schoolvoorjournalistiek.nl/) en Fotomobiel (www.fotomobiel.nl). Andere partners die aan het experiment hun medewerking verlenen: IT-support HVU, Tell Me en KPN Telecom.




Ingezonden persbericht