FNV BOUW

FNV Bouw: stop 'opeten eigen huis'

In een open brief vraagt FNV Bouw aan Minister De Geus om werkzoekenden de eerste twee jaar in de Wet Werk en Bijstand vrij te stellen van het 'opeten' van het eigen huis. Ook wil de bond dat de minister de vrijstellingsgrens aanpast aan de huidige huizenmarkt. Op de website www.fnvbouw.nl kunnen werkzoekenden hun ervaringen met de vermogenstoets van de WWB kwijt. FNV Bouw wil deze ervaringen bundelen in een zwartboek. De bond start hiermee nu de eerste problemen zichtbaar worden van werkzoekenden die na 6 maanden WW geen vervolguitkering meer krijgen.

Op 11 augustus 2003 schafte Minister De Geus de vervolguitkering in de WW af. FNV Bouw vindt dat principieel onjuist. Maar los daarvan: de bond heeft steeds gewaarschuwd dat een grote groep werkzoekenden twee jaar eerder met de vermogenstoets in de Wet Werk en Bijstand wordt geconfronteerd. Op 11 februari was het zover. Vanaf die dag meldt de eerste groep werkzoekenden zich bij het bijstandloket, mensen die het niet is gelukt binnen de WW-periode een nieuwe baan te vinden. Bij deze eerste groep gaat het om relatief jonge mensen. Want zij hadden wel voldoende arbeidsverleden voor een WW-uitkering, maar hun WW-periode bleef toch beperkt tot 6 maanden. Meteen daarna moeten zij nu een beroep doen op de Wet Werk en Bijstand. Deze kent een vermogenstoets. Wie gespaard heeft voor de studie van de kinderen? Pech, eerst op dat potje interen. En wie een eigen huis bezit? Die krijgt bijstand in de vorm van een lening op het eigen huis en 'eet' dat met deze krediethypotheek 'op'.

Ervaringen van betrokkenen wil FNV Bouw via z'n website www.fnvbouw.nl verzamelen. Op deze eerste gevallen zullen er namelijk nog vele duizenden volgen. Want meer dan de helft van de Nederlanders woont in een eigen huis. En toen het economisch nog beter ging, deden al elk jaar 40.000 mensen een beroep op de vervolguitkering WW. Door de wetswijziging moet deze omvangrijke groep twee jaar eerder naar de WWB. Vinden deze mensen alsnog werk, dan zijn de problemen nog niet de wereld uit. Want dan moeten zij naast hun gewone hypotheek ook hun krediethypotheek aflossen. Menigeen zal dan alsnog z'n huis moeten verkopen.

Dat FNV Bouw de afgelopen maanden consequent actie voerde tegen het 'opeten', heeft wél opgeleverd dat de grens van vrijstelling van het vermogen is opgetrokken. Maar nog niet tot een niveau dat past bij de huidige huizenmarkt. In elk geval wil FNV Bouw dat Minister de Geus werkzoekenden na de WW de eerste twee jaar vrijstelt van de vermogenstoets.

VOOR DE REDACTIE,