Rabobank Nederland

Samenwerking Rabobank - Eureko 4, 11/02/2004 08:10
---

Partijen tekenen 'Intentieverklaring'

De Eureko Groep (inclusief Achmea) en de Rabobank Groep hebben een eerste concrete stap gezet op weg naar nauwe samenwerking. Beide ondernemingen hebben een overeenkomst gesloten om te gaan samenwerken op het gebied van zorgverzekeringen. In samenhang daarmee zal Rabobank Nederland deelnemen in Eureko. Ook op het niveau van de raad van commissarissen krijgt de samenwerking tussen Rabobank en Eureko vorm.

Het eerste tastbare resultaat van de samenwerking is dat Rabobanks verzekeringsmaatschappij Interpolis ziektekostenverzekeringen van Achmea-dochter Zilveren Kruis Achmea gaat verkopen via lokale Rabobanken en via haar eigen distributiekanalen. Ook is het de bedoeling dat de collectieve ziektekostenverzekering van alle Rabobankmedewerkers op zo kort mogelijke termijn bij Zilveren Kruis Achmea wordt ondergebracht.

Rabobank Nederland neemt een belang van 5 procent in Eureko. De bestuurlijke samenwerking krijgt vorm via een deelneming over en weer in elkaars raden van commissarissen. Ook wordt een vertegenwoordiging over en weer op het niveau van de aandeelhouders in de Vereniging Achmea en de Centrale Kring Vergadering van de Rabobank overwogen.

De intentieverklaring is het resultaat van de verkennende besprekingen die Rabobank en Eureko in september 2003 aankondigden. De overeenkomst zal dit voorjaar worden geformaliseerd.

Deze overeenkomst behoeft, zoals gebruikelijk, goedkeuring van de in- en externe toezichthoudende organen en de aandeelhouders, alsmede het advies van de ondernemingsraden.

Het gesloten akkoord legt de basis voor verdere samenwerking. Zowel Rabobank als Eureko ziet het als een eerste stap in een proces dat de komende jaren stapsgewijs kan worden uitgebouwd.

G. Swalef, voorzitter raad van bestuur Eureko B.V.: "Deze aanpak lijkt ons verstandig. Wijs geworden door ervaringen in het verleden, willen we om te beginnen niet te hoog grijpen. Onze strategie is er op gericht praktische vormen van samenwerking te vinden. Stap voor stap kunnen we een heel eind komen".

Drs. H. Heemskerk, voorzitter raad van bestuur Rabobank Groep: "Wij starten een solide samenwerking van twee vooraanstaande, financieel krachtige groepen, beide met ijzersterke en complementaire posities in hun respectievelijke markten. Wij hopen dat deze samenwerking in de loop van de tijd alleen maar steviger zal worden - ter versterking van onze bedrijven en tot voordeel van onze klanten".

Beide voorzitters benadrukken dat beide partijen, ondanks de wens om de samenwerking stapje voor stapje uit te bouwen, hun 'strategische vrijheid' behouden. Eureko zal haar voorbereiding op een beursnotering voortzetten.

Rabobank en Eureko hebben beide een coöperatieve basis als achtergrond, waarbij de belangen van klanten/leden het uitgangspunt zijn.

Amsterdam/Utrecht,


top »

| disclaimer » |