Politie Friesland

Politieberichten van 10/02 13.00 uur t/m 11/02 07.00 uur

Fryslân 11-02-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met Bureau Communicatie via 058 - 880 8272.

Haskerhorne: rijbewijs ingevorderd
Dinsdag werd om 13.20 uur het rijbewijs ingevorderd van een 20- jarige automobilist uit Vegelinsoord. De bestuurder reed met zijn personenauto 110 km/u door een 60 kilometerzone op de Jousterweg tussen Oudehaske en Haskerhorne. Daarnaast reed hij 30 kilometer te snel door een 30 kilometerzone.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Dinsdag werd om een 16.40 uur een verdachte aangehouden aan de Tijnjedijk terzake winkeldiefstal. Een 38-jarige Leeuwarder nam uit een supermarkt een aantal levensmiddelen mee zonder af te rekenen. Hij had de artikelen (tandpasta, een tandenborstel, pindakaas en roomkaas) tijdens het winkelen in zijn jaszak gedaan, rekende enkele andere artikelen wel af en verliet de winkel. Hierop werd hij door winkelpersoneel aangehouden. De verdachte werd naar het bureau gebracht, voorgeleid, verhoord en daarna weer vrijgelaten. Een 34-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Damwoude: verdachten openlijke geweldpleging aangehouden
Dinsdag werden rond 16.45 uur twee verdachten aan de Conradi Veenlandstraat aangehouden terzake openlijke geweldpleging tegen personen. De twee verdachten uit Damwoude van 19 en 18 jaar, werden aangehouden, naar het bureau gebracht, voorgeleid en ingesloten. Aanleiding was een handgemeen tussen winkelpersoneel van een supermarkt en de twee verdachten. Personeelsleden uitten de veronderstelling dat de verdachten een wegwerpcamera uit de winkel hadden meegenomen zonder te betalen. De verdachten ontkenden iets weggenomen te hebben waarop het handgemeen ontstond. Hierbij werd een 43-jarige inwoner van Damwoude door de 18-jarige verdachte in zijn gezicht geslagen. Daarnaast werd tegen de rug van het slachtoffer geschopt. De politie stelt een onderzoek in.

Lemmer: inbraak restaurant
Tussen dinsdag rond middernacht en 10.00 uur werd ingebroken in een restaurant aan de Lijnbaan. Er werd een jas, een gsm en de inhoud van de kassalade met inhoud weggenomen. Men kwam het pand binnen door een deurslot te forceren. Een 51-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Heerenveen: verkeerscontrole
Tussen 09.30 uur en 16.00 uur werd in en rond Heerenveen een controle uitgevoerd waarbij specifieke aandacht was voor voertuigen met aanhangers. Er werden veertien aanhangers gecontroleerd waarvan zes niet in orde waren. Er werden zeven processen-verbaal uitgeschreven voor: drie keer voor het niet juist bevestigen van de hulpkoppeling, een keer voor het niet goed bevestigen van de losbreekrem, twee keer voor een onjuiste kentekenplaat en een keer voor het niet dragen van de autogordel.

Drachtstercompagnie: diefstal tractoronderdelen
Tussen woensdagochtend 4 februari en maandagmiddag 9 februari rond 15.00 uur werden tractoronderdelen weggenomen uit een weiland aan de Doese. Naast twee paar spatborden van diverse type tractoren werd een hydraulische brug, type Volvo BM 740 t.b.v. een tractor weggenomen. Deze brug weegt 400 tot 500 kilo. Getuigen die bijzonderheden hebben gezien worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900 8844.

Joure: brommobiel op A7
Dinsdag werd om 17.40 uur een bestuurder van een brommobiel (45 km-auto) aan de kant gezet. Hij reed op de rijksweg A7 tussen Joure en Sneek. De 77-jarige bestuurder uit Aldeboarn werd door de bestuurder van een lesauto (personalia onbekend) tot stilstand gebracht. De senior was onderweg van Oosterzee naar Haskerdijken toen hij de weg kwijtraakte en op de snelweg kwam. Hij ontving een proces-verbaal en werd door agenten naar de bebouwde kom van Joure gebracht. Vanaf deze locatie werd hij door familieleden afgehaald.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Drachten: woensdag 01.20 uur, Bikkelstenen, 33-jarige inwoner van Drachten, 375 ug/l, rijverbod van 3 uren, automobilist. Tevens proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs.

Vrouwenparochie: woensdag 00.49 uur, Waling Dykstratraat, 59-jarige inwoner van Vrouwenparochie, 285 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Leeuwarden: parkeeroverlast
Op 9 en 10 februari zijn door het team Verkeer in totaal 201 processen-verbaal uitgeschreven voor parkeerovertredingen aan de Heliconweg. De agenten hielden repressief toezicht op het parkeergedrag van bezoekers van het FEC. Klachten van bewoners van het Bisschopsrak, naast veiligheidsaspecten in verband met de nabijgelegen vuurwerkfabriek, waren aanleiding voor het verscherpte toezicht. Naast het verbaliserende optreden voerde de politie overleg met de gemeente en de brandweer. De gemeente gaat met het management van het FEC in gesprek om herhaling van parkeerchaos te voorkomen.

Bolsward: aanrijding met letsel
Dinsdag raakte om 16.40 uur een automobilist gewond tijdens een eenzijdige aanrijding op de rijksweg A7. De 35-jarige bestuurder werd samen met zijn driejarige zoontje naar het Antoniusziekenhuis te Sneek gebracht. Over het letsel van de slachtoffers zijn geen bijzonderheden bekend. De man was op eigen kracht uit het voertuig gekomen. Het kind zat achterin de auto in een kinderstoeltje en zat bekneld. Hij werd door brandweerlieden uit het voertuig gehaald. Een 27-jarige Bolswarder verleende als voorbijganger assistentie en ontfermde zich over het kind. Het ongeval vond plaats tussen de oprit Bolsward Noord en de brug over het Kruiswater. De auto was door onbekende oorzaak tegen een boom tot stilstand gekomen. Bureau Ongevallenanalyse stelde een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Over de oorzaak of de toedracht is op dit moment nog niets bekend. Het overige verkeer ondervond wel enige hinder van het ongeval, maar raakte niet gestremd. De rechter rijstrook van de snelweg werd afgesloten in verband met de hulpverlening en het onderzoek door Bureau Ongevallenanlayse. Rond 18.30 werd de gehele snelweg weer vrijgegeven. De beschadigde personenauto werd door een takelbedrijf weggesleept.

Heerenveen: verdachte aangehouden na bedreiging
Dinsdag werd om 16.30 uur een verdachte aangehouden aan de Lepelaarstraat terzake bedreiging. De verdachte, een 18-jarige inwoner van Heerenveen, had een 22-jarige inwoonster van Heerenveen bedreigd met een mes. Hij werd naar het bureau gebracht, voorgeleid, verhoord en ingesloten. De vrouw deed aangifte. De aanleiding van de bedreiging is onbekend. De politie stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: geheime zender
De politie assisteerde dinsdag om 20.40 uur de radiocontroledienst. Aan de Moezel werd zendapparatuur van Lady pit FM aangetroffen. De eigenaresse, een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed vrijwillig afstand van de zender met de bijbehorende versterker. De apparatuur werd beslag genomen. De verdachte ontving een proces-verbaal.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Dinsdag werd om 18.55 uur een vrouw door een personenauto aangereden aan het Jisterplein. Een 31-jarige inwoonster van Heerenveen wilde vanaf het parkeerterrein de weg oversteken toen ze door een donkerkleurige stationcar werd aangereden. De auto raakte de rechterknie, een autoband raakte de rechtervoet van het slachtoffer. De bestuurder van de stationcar reed door, ondanks gebaren van het slachtoffer. Na een medische behandeling bij de EHBO werd vastgesteld dat het slachtoffer kneuzingen aan knie en voet had opgelopen. Van de donkerkleurige stationcar is verder bekend dat het een mannelijke bestuurder betrof, de duopassagier was een vrouw. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van de auto en vraagt deze automobilist om zich te melden via 0900 8844.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Woensdag werd om 05.05 uur een verdachte aangehouden aan de Oosterkade. De verdachte, een 26-jarige Leeuwarder, was vlak daarvoor door beveiligingspersoneel gezien tijdens een inbraak in een bedrijfspand aan het Zuidvliet. Er waren twee inbrekers gesignaleerd die wegrenden toen ze door de bewakers ontdekt werden. Dankzij een goed signalement kon een van de twee verdachten even later aangehouden worden aan de Oosterkade. De verdachte werd naar het bureau gebracht, voorgeleid, verhoord en ingesloten. Politieagenten ontdekten vlakbij het bedrijfspand aan het Zuidvliet een personenauto met schade aan de buitenzijde en een geforceerd portierslot. In de auto waren een aantal artikelen aanwezig die mogelijk afkomstig waren van een
bedrijfsinbraak. De auto werd in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in.