Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 10 februari 2004

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 3 februari 2004 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Bijdrage van E 6345,- voor Hanse Passage project aan AOC Friesland Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben ingestemd met een bijdrage van E 6345,- aan het AOC Friesland voor de cofinanciering van het Hanse Passage project Knowledge Transfer in Vocational Education. Het AOC Friesland is een regionaal opleidingscentrum VMBO-groen & MBO voor voeding, natuur & milieu. Het AOC Friesland is partner in het project. Bij het project zijn nog 6 verschillende landen betrokken. Doel van het project is te onderzoeken hoe het huidige gat tussen praktijk en theorie overbrugd kan worden. Het bedrag komt ten laste van het budget Interreg IIIc. He totale budget van het project bedraagt E 296.750 voor alle partners.

De Zuidlanden/Haak om Leeuwarden aangemeld als voorbeeldproject ontwikkelingsplanologie Het ministerie van VROM is voornemens projecten te selecteren die model kunnen staan voor ontwikkelingsplanologie. Het gaat om projecten die al gevorderd zijn in de planvorming met als doel de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. De projecten moeten de potentie hebben om uit te groeien tot toonaangevende voorbeelden van ontwikkelingsplanologie. De provincie Fryslân meldt in dit kader, met instemming van de gemeente Leeuwarden, het project De Zuidlanden/Haak om Leeuwarden aan. Er zijn uiteraard ook ander projecten die in aanmerking komen. Maar er wordt bewust gekozen voor dit project omdat dit een uitgelezen kans is de positie van Leeuwarden te versterken. Het aanmelden gebeurt deze week per brief, de provincie wacht nu de reactie van het ministerie af. Stukken beschikbaar: brief aan ministerie, beschrijving project

Fietsroutenetwerk Fryslân: budget uit SEB voor voorbereidend onderzoek Gedeputeerde Staten hebben Stichting Doarp en Bedriuw Fryslân (DBF) de opdracht gegeven voor het opstellen van een voorbereidende notitie voor provinciebrede invoering van het fietsroutenetwerk, een bewegwijzeringssysteem met zogenaamde 'knooppunten' voor recreatieve fietser. De voorbereidende notitie zal inzicht te geven in de projectomvang, investering en effecten van invoering van het systeem in geheel Friesland. Het benodigde bedrag, E 9500,-, is beschikbaar gesteld. In 10 van de 31 Friese gemeenten is in het voorjaar van 2003 het fietsroutenetwerk Noardwest Fryslân in gebruik genomen als pilotgebied. Het is een groot succes gebleken. Projectleiding van het fietsroutenetwerk Noardwest Fryslân werd verzorgd door Stichting DBF. Persbericht beschikbaar

GS onderzoeken verbetering kwaliteit publieksfunctie gemeentelijke archieven Zuidwesthoek Fryslân Gedeputeerde Staten gaan na of en hoe de publieksfunctie en de collectievorming van openbare archieven in 8 gemeenten van Zuidwest Fryslân kwalitatief verbeterd kunnen worden. Het college laat daartoe onderzoek doen in de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel, Bolsward, Wûnseradiel, Nijefurd, Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân en Lemsterland. Voor deze gemeenten is gekozen omdat zij op een aantal terreinen al samenwerken en omdat ze een zeer rijke collectie stads- en gemeentearchieven bezitten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door drs W.E. Goelema, oud rijksarchivaris, samen met de provinciale Archiefinspectie. Het onderzoek zal naar verwachting in april kunnen worden afgerond. De kosten bedragen E 8000. Persbericht beschikbaar


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 032 JA
Datum: 10 februari 2004

Fietsroutenetwerk voor heel Fryslân in voorbereiding

Gedeputeerde Staten hebben Stichting Doarp en Bedriuw Fryslân (DBF) de opdracht gegeven voor het opstellen van een voorbereidende notitie voor provinciebrede invoering van het fietsroutenetwerk, een bewegwijzeringssysteem met zogenaamde 'knooppunten' voor recreatieve fietser. De voorbereidende notitie zal inzicht te geven in de projectomvang, investering en effecten van invoering van het systeem in geheel Friesland. Het benodigde bedrag voor dit onderzoek, E 9500,-, is beschikbaar gesteld.

In 10 van de 31 Friese gemeenten is in het voorjaar van 2003 het fietsroutenetwerk Noardwest Fryslân in gebruik genomen als pilotgebied. Het is een groot succes gebleken. Projectleiding van het fietsroutenetwerk Noardwest Fryslân werd verzorgd door Stichting DBF.

Wat is het fietsroutenetwerk
Het bewegwijzeringssysteem gaat uit van een fijnmazig routenetwerk dat een regio ontsluit. Ommetjes- en dagtochtenfietsers vormen de doelgroep. Het principe is simpel. De plaatsen waar verschillende routes splitsen, de keuzepunten in het netwerk dus, vormen de knooppunten. Elk knooppunt heeft een uniek nummer. Door telkens bij een knooppunt een traject te kiezen naar weer een volgend knooppunt kan men naar eigen inzicht zelf een fietstocht samenstellen. Bordjes met daarop de knooppuntnummers leiden de fietser hier naar toe. Het plannen van een tocht gebeurt via overzichtskaarten. De fietser vindt deze zowel bij de knooppunten zelf in de vorm van vaste informatiepanelen als in gedrukte vorm (verkrijgbaar in de regio). De trajecten tussen knooppunten zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd.

Het fietsroutenetwerk is een initiatief van het Toeristisch Platform Noardwest Fryslân en Stichting DBF in samenwerking met de ANWB. In Noardwest Fryslân zijn bijna 50 informatiepunten. Dit zijn toeristische bedrijven en VVV's waar fietskaarten en routefolders over het fietsroutenetwerk verkrijgbaar zijn. Informatiepunten zijn te herkennen aan een speciaal gevelbord. De informatiepunten fungeren als ambassadeurs voor de regio. Zij wijden de toerist in in de verborgen schatten van Noardwest Fryslân. Zo kunnen ze fietsers wijzen op interessante bezienswaardigheden, kennis laten maken met bijzondere streekproducten of het verhaal achter een dorp, gebouw of locale legende uit de doeken doen.

Ondernemers die fietsers iets te bieden hebben, zoals horecaondernemers, maar ook ambachtelijke bedrijven, fietsenmakers, musea of galeries, kunnen zich bij het netwerk aansluiten. Het Toeristisch Platform stelt de informatiepunten onder meer in staat eigen (thema)routes te ontwikkelen en uit te geven. Zo werkt het aan de versterking van het toeristisch klimaat in de regio. Het platform krijgt hiervoor steun van de tien deelnemende gemeenten, de provincie en het Europese Leader + programma. Bij de informatiepunten zijn vier van dit soort themaroutes verkrijgbaar, waaronder een speciale openingsroute " 't Earste Rûntsje Noardwest Fryslân" die door alle deelnemende gemeenten voert.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 033 JA
Datum: 11 februari 2004

GS onderzoeken verbetering kwaliteit
publieksfunctie gemeentelijke archieven
Zuidwesthoek Fryslân

Gedeputeerde Staten gaan na of en hoe de publieksfunctie en de collectievorming van openbare archieven in 8 gemeenten van Zuidwest Fryslân kwalitatief verbeterd kunnen worden. Het college laat daartoe onderzoek doen in de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel, Bolsward, Wûnseradiel, Nijefurd, Gaasterlân-Sleat, Skarsterlân en Lemsterland. Voor deze gemeenten is gekozen omdat zij op een aantal terreinen al samenwerken en omdat ze een zeer rijke collectie stads- en gemeentearchieven bezitten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door drs W.E. Goelema, oud rijksarchivaris, samen met de provinciale Archiefinspectie. Het onderzoek zal naar verwachting in april kunnen worden afgerond. De kosten bedragen E 8000.

Het onderzoek omvat de punten:
beschrijven van de kwaliteit van de bestaande publieksfuncties van openbare archieven en de collectievorming van archieven, foto's etc, alsmede de wettelijke basis beschrijven van de wensen dienaangaande bij musea, historische verenigingen, overige gebruikers, gemeente- en waterschapsbesturen doen van aanbevelingen om door onderlinge samenwerking het kwaliteitsniveau op een eigentijd niveau te brengen

Het archiefbestel in Nederland is ingrijpend in beweging. Door toenemende vraag en bestuurlijke aandacht ontwikkelen archiefdiensten steeds meer initiatieven om hun historische informatie aan te bieden aan een breed publiek.' Het publieke kapitaal meer benutten" zoals staatssecretaris van der Ploeg dit maart 2002 noemde in de beleidsnota Interactief Archief. In 2004 worden de resultaten bekend van onderzoeken resp. in opdracht van OCenW en de noordelijke provincies naar kwaliteitsstandaarden voor toegankelijkheid archieven en methoden voor aanbieden van archiefinformatie, gelet op vraag. De verbetering van de publieksfunctie staat ook in deze onderzoeken centraal.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 030

Datum: 10 februari 2004

plannen voor Stavoren-Sneek en Galamadammen-Slotermeer bekend

HART VAN FRIESE MERENPROJECT STAP VERDER

Op donderdag 5 februari heeft de stuurgroep van de trajecten Stavoren - Sneek en Galamadammen - Slotermeer, ingestemd met het 'eindconcept uitvoeringsprogramma'. In het eindconcept uitvoeringsprogramma staan de projecten beschreven die in het kader van het Friese Merenproject worden voorgedragen. Tevens is per project de investeringsomvang beschreven. In het vervolgtraject worden er afspraken gemaakt met de betrokken gemeenten over de financiële verdeelsleutel van de verschillende projecten. Het uitvoeringsprogramma zal in de verschillenden raden besproken worden.

Bij deze vaarroutes zijn de gemeenten Wymbritseradiel, Gaasterlân-Sleat, Nijefurd, Sneek, Wetterskip Fryslân, Hiswa Vereniging, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en De Marrekrite betrokken.

Opvallende projecten

Naast het aanleggen van de drie aquaducten Galamadammen, Jeltesloot en Woudsend staan onder andere de volgende projecten op de planning. Balk wordt als watersportkern opgewaardeerd door bijvoorbeeld het aanleggen van een passantenhaven. Er wordt een studie gedaan naar de sluiscapaciteit in Stavoren. Duidelijk moet worden hoe het beste het probleem van de lange wachttijden opgelost kan worden. De vaarwegen in het Slotermeer en de Fluessen worden verdiept en er wordt gebaggerd rondom IJlst, Heeg en Woudsend. Verder wordt een inrichtingsplan opgesteld voor het Slotermeer.

Brede betrokkenheid

In december 2002 zijn er workshops gehouden in Balk, Heeg en Koudum over de trajecten Stavoren - Sneek en Galamadammen - Slotermeer. Doel was om ideeën te horen voor verbetering van deze trajecten. Tijdens de workshops waren vertegenwoordigers aanwezig van onder andere het bedrijfsleven, dorpsbelangen en Hiswa Vereniging. Op basis van de verkregen ideeën is toen een eerste groslijst met ruim 200 projecten vastgesteld.

Overzichtskaart van alle projecten

De afgelopen maanden is gekeken welke projecten van de groslijst het beste passen binnen de doelen van het Friese Merenproject en welke vooral bijdragen aan de economische ontwikkeling van de streek. De projecten die hieraan het beste voldoen, zijn opgenomen in het eindconcept. Tevens zijn deze projecten op een visie-projectenkaart afgebeeld, die aan alle betrokkenen is verstuurd.

Hart Friese meren

De vaarroutes Sneek - Stavoren en Galamadammen - Slotermeer (de Luts) vormen het hart van de Friese meren. Langs de routes liggen belangrijke watersportplaatsen als Sneek, IJlst, Heeg, Woudsend, Balk en Stavoren. De route tussen Galamadammen en het Slotermeer (de Luts) is een smalle, maar aantrekkelijke vaarroute voor motorboten. De route loopt dwars door de bossen van Gaasterland. De staande mastroute tussen Sneek en Stavoren vormt een belangrijke verbinding tussen het waterknooppunt Sneek en het IJsselmeer. Langs deze vaarroute zijn de kruisingen tussen wegverkeer en recreatievaart bij de Jelteslootbrug en bij de brug bij Woudsend grote knelpunten. Bij beide knelpunten zijn aquaducten gepland.

Meer informatie

Op de site van het Friese Merenproject wordt de actualiteit van de vaarroutes beschreven, kijk voor meer informatie op: www.friesemeren.nl

Voor algemene informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 2925735

Voor specifieke vragen over de gemeentelijke projecten kunt u bellen met: Gemeente Gaasterlân-Sleat, wethouder de heer J. Meinsma, telefoon 0514 - 608122. Gemeente Nijefurd, wethouder de heer S.Y. Jansen, telefoon 0515 - 548824 Gemeente Wymbritseradiel, wethouder de heer G. Gerbrandy, telefoon 0515 - 534447

Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl en www.friesemeren.nl


---- --