Politie Flevoland

Aanpak auto-inbraken

Lelystad 11-02-2004 - Het aantal auto-inbraken in de centrumzone van Lelystad blijft, ondanks gerichte acties in de afgelopen jaren, onaanvaardbaar hoog. Daarom gaat de politie in Lelystad, samen met de gemeente Lelystad, Stichting Perspectief en de medewerkers van het VOS-project, deze vorm van criminaliteit nog gerichter aanpakken.

In 2001 werd er 273 maal aangifte gedaan van een auto-inbraak in het centrum van Lelystad, met een piek in de maanden februari tot en met mei. Hierop is in 2002 actie ondernomen, hetgeen resulteerde in daling van het aantal aangiften tot 173. In 2003 werd dezelfde aanpak gehanteerd, maar door omstandigheden kon de actie in dat jaar iets later beginnen. In 2003 kwamen er 170 aangiften binnen met een piek in februari. Dit jaar loopt de gerichte actie van februari tot en met mei. Daarna wordt bekeken in welke vorm de actie wordt voortgezet.

De actie is een combinatie van voorlichting, waarschuwing, toezicht en opsporing.

Medewerkers van de Stichting Perspectief en medewerkers van het VOS-project gaan extra toezicht houden in de risicogebieden. Zij waarschuwen de automobilisten die waardevolle goederen zichtbaar in de auto hebben en delen zo nodig flyers uit. Ook komen er borden en spandoeken "Op slot? Buit eruit!", die de aandacht van de automobilisten op de grijpgrage crimineel moeten vestigen. De politie gaat de komende maanden eveneens extra surveilleren in de risicogebieden en zal zo proberen auto-inbrekers op heterdaad te betrappen. De gemeente begint dit voorjaar met de bouw van een beveiligde parkeergarage nabij het Zilverpark.

Met deze maatregelen hoopt de politie in de komende maanden het aantal auto-inbraken in het centrum van Lelystad te halveren. Uiteraard worden ook de andere delen van Lelystad bij de surveillance betrokken om uitwaaiering naar de buitenwijken te voorkomen.