Gemeente Zwolle

College van B&W reageert op rekenkamerrapport over arbeidstoeleiding

Het college van B&W heeft een reactie geformuleerd op het rekenkamerrapport "Onderzoek gemeentelijk beleid arbeidstoeleiding", dat in oktober 2003 door de rekenkamer is uitgebracht. Het college erkent dat door het ontbreken van een concrete doelstelling het meten van de doeltreffendheid van het gevoerde beleid moeilijk is vast te stellen. Ook is het college het met de rekenkamer eens dat de activiteiten die in het kader van de arbeidstoeleiding werden uitgevoerd te ongericht waren (zonder duidelijke visie en inzicht in het bestand) en onvoldoende gecoördineerd. Anderzijds stelt het college vast dat het onderzoek van de rekenkamer zich richt op de periode 1999 ? medio 2003 en dat op het moment van verschijnen ? in oktober 2003 ? al veel verbeteringen in het arbeidsmarktbeleid van de gemeente waren doorgevoerd.

De gemeentelijke rekenkamer heeft een analyse gemaakt van het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid in de periode 1999 ? 2003. De rekenkamer constateert in haar eindrapport dat er veel aan te merken valt op zowel het beleid als de manier waarop hieraan uitvoering is gegeven. Vooral is geconstateerd dat de gemeente veel kansen heeft laten liggen en subsidies niet heeft aangewend. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de rekenkamer vier aanbevelingen gedaan:

1. ontwikkel een heldere visie op de nieuwe Wet Werk en bijstand;
2. zie streng toe op het beschikbaar komen van de juiste gegevens over beleid en uitvoering;

3. maak keuzes over het aanbesteden en inkopen van trajecten en trajectonderdelen;

4. verhoog het aantal mogelijke uitstroominstrumenten.

Het college van B&W erkent de kritiek van de rekenkamer, maar constateert ook dat al tijdens het onderzoek van de rekenkamer organisatieveranderingen zijn doorgevoerd. Ook is eind 2002 het cliëntenbestand van Sociale Zaken geanalyseerd, waardoor bruikbare instrumenten zijn ontstaan om uitstroominstrumenten in te kopen. De invoering van de Wet Werk en bijstand tenslotte heeft er toe geleid dat vanaf de tweede helft van 2003 is toegewerkt naar een helder en consistent arbeidsmarktbeleid. De aanbevelingen van de rekenkamer hebben hiervoor als waardevolle bouwstenen gediend.


---