INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Steun van EP brengt de bescherming van bruinvissen dichterbij

(Brussel-Den Haag, 10 februari 2004)
Het Europese Parlement heeft met het aannemen van het rapport van Duitse Europarlementariƫr Heinze Kindemann haar overweldigende steun kenbaar gemaakt voor een wetsvoorstel om een einde te maken aan de bijvangst (onbedoelde vangst) van duizenden Gewone bruinvissen en dolfijnen die sterven in Europese visnetten. Het IFAW-Internationaal Dierenfonds ziet deze steun als een eerste stap in de goede richting.

Het Europees Parlement stelt een verbod voor op het gebruik van drijfnetten in de Oostzee in 2007 met een onmiddellijke beperking van de lengte van de netten tot 2,5 km. Voorts stelt zij het verplichte gebruik voor van piepers vastgemaakt aan netten in bepaalde visgebieden, waarnemers aan boord op een deel van de schepen om bijvangst te registeren en vrijwillige rapportage van bijvangst in overigeb gebieden.

Elk jaar worden zo'n 10.000 Gewone bruinvissen gedood in Europese visplaatsen in de Noordzee en Keltische Zee. Zeer kwetsbaar is de populatie van de Gewone bruinvis in de Oostzee; momenteel bestaat de populatie uit niet meer dan 600 dieren. Zonder de directe invoering van maatregelen om de dieren te beschermen zal deze populatie in minder dan 20 jaar uitgestorven zijn!

Oorzaak van de duizenden slachtoffers zijn kiewnetten (zowel staandewant netten als drijfende kiewnetten, ook wel drijfnetten genoemd) vanwege hun . Het verlies van deze dieren is niet alleen een probleem ten aanzien van het behoud van de soort, maar ook een serieus dierenwelzijns-probleem: verstrikt in de visnetten kunnen de zoogdieren niet naar de oppervlakte toe om adem te halen en sterven een langzame en akelige dood.

Het IFAW - Internationaal Dierenfonds is zeer bezorgd over het gebrek aan actie van de EU lidstaten om gewone bruinvissen en dolfijnen, bekend als kleine walvisachtigen, te beschermen. Ondanks de verplichting die voortvloeit uit de Habitat Richtlijn (1992) om maatregelen te treffen om onder meer walvissen te beschermen, hebben de lidstaten, waaronder Nederland, geen effectieve maatregelen getroffen.

'Wij en 1,8 miljoen donateurs wereldwijd met ons verwelkomen dit voorstel van harte en beschouwen het als een eerste stap in de goede richting tot het beschermen van bruinvissen en dolfijnen die slachtoffers worden van visnetten in EU-wateren', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW-kantoor. 'Wij hopen dat deze wet aangenomen zal worden door de Raad en zal bijdragen aan het behoud en herstel van de bruinvissen in de Oost-en Noordzee'