Provincie Noord-Holland

Jongeren debatteren in provinciehuis
Is de doodstraf onder alle omstandigheden taboe? Moeten de provinciale verkiezingen worden afgeschaft? Over deze en andere stellingen debatteren Noord-Hollandse scholieren die meedoen aan de provinciale voorronde van VARAs Op Weg naar het Lagerhuis op 11 februari 2004. Op diezelfde dag vindt tevens de Noord-Hollandse voorronde van het Nationaal Jeugddebat plaats. Beide jongerendebatten vinden tegelijkertijd plaats in verschillende zalen van het provinciehuis in Haarlem. In totaal nemen ongeveer 250 Noord-Hollandse jongeren (tussen de 12 en 18 jaar) aan deel aan deze evenementen.

De voorronde van het Nationaal Jeugddebat vindt plaats van 13.30 uur tot 15.30 uur in de statenzaal van het provinciehuis in Haarlem. De voorronde van het Lagerhuis start om 13.00 uur in verschillende zalen en eindigt om 17.00 uur. Voor het Lagerhuis strijden in totaal 19 teams van verschillende middelbare scholen om de provinciale titel. Ze doen dat verspreid over twee dagen: 11 februari op het provinciehuis in Haarlem en 12 februari op de Hogeschool van Amsterdam.

Beide debatten hebben als doel om jongeren te betrekken bij politieke thema's.
Bij het Lagerhuis ligt de nadruk op de kunst van het debatteren en strijden de scholieren in teams tegen elkaar via een knock-out systeem.

Het Nationaal Jeugddebat wil jongeren vooral de mogelijkheid bieden om invloed uit te oefenen op de politieke agenda. De deelnemers van het Nationaal Jeugddebat gaan niet alleen met elkaar, maar ook met een aantal provinciale politici in debat.

De voorrondes van het Lagerhuis en het Nationaal Jeugddebat vinden komende weken in alle Nederlandse provincies plaats. De provinciale winnaars van het Lagerhuis gaan door naar de landelijke competitie en maken daarmee kans op een reis naar het échte Lagerhuis in Londen. De winnaars van het Jeugddebat mogen in oktober 2004 naar de Tweede Kamer, om daar te debatteren met verschillende kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

De pers is op 11 februari van harte welkom bij de beide debatten in het provinciehuis.

Inlichtingen:
Provincie Noord-Holland: Jeannette Duin, afdeling Communicatie, tel. (023) 514 4099
VARA: Gert-Jan Hartlief, tel. (035) 671 1341
Stichting Nationaal Jeugddebat: Marjolijn van Goethem, tel. (030) 230 3575 of (06) 1489 2689.

Zie ook:
http://www.omroep.nl/vara/ownhlagerhuis/
http://www.jeugddebat.nl
Jeannette Duin 10 februari 2004