Technologie Stichting STW

11 februari 2004

STW-technologieonderscheiding voor Van Roermund

Eindhovense elektrotechnicus nieuwe Simon Stevin Meester

Technologiestichting STW heeft prof.dr.ir. Arthur van Roermund van de Technische Universiteit Eindhoven benoemd tot Simon Stevin Meester 2004. Van Roermund ontvangt voor zijn grote verdiensten in de micro-elektronica een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan toepassingsgericht onderzoek.Tijdens de uitreiking van het geld en de bijbehorende bronzen sculptuur later dit jaar maakt de laureaat zijn plannen met de prijs bekend.

Arthur van Roermund (1951, Delft) is voltijds hoogleraar 'Elektronische circuits voor systemen met gemengde signalen' aan de Technische Universiteit Eindhoven. De kersverse Meester heeft onder andere gewerkt aan het ontwerpen van elektronica voor lage voedingsspanningen en laag vermogensverbruik, zender-ontvangerelektronica voor radiofrequenties en optische communicatie, analoog naar digitaal en digitaal naar analoog omzetting, sensorelektronica, neurale netwerken, en nano-elektronica.

Zijn huidige Eindhovense onderzoeksgroep is actief op het gebied van elektronische systemen waarin gemengde signalen een belangrijke rol spelen. Gemengd wil zeggen dat binnen zo'n systeem analoge en digitale signalen samen voorkomen. Analoge signaalverwerking is snel en verbruikt weinig stroom, digitale signaalverwerking is onder andere superieur als het gaat om nauwkeurigheid en flexibiliteit. Een goed voorbeeld hiervan is een mobiele telefoon. De zender en ontvanger bestaan uit analoge schakelingen, terwijl de rest van de elektronica digitaal is. De groep van Van Roermund is vermaard om het baanbrekende onderzoek op het gebied van de mixed-signal elektronica.

Delft en Eindhoven

Nadat Arthur van Roermund cum laude was afgestudeerd in Elektrotechniek aan de TU Delft trad hij in 1975 in dienst bij het Philips Natuurkundig Laboratorium. Na zijn cum laude promotie in 1987 aan de Katholieke Universiteit Leuven stapte de elektrotechnicus over van Philips naar de Technische Universiteit Delft. Daar werd Van Roermund voltijds hoogleraar Elektronica. In 1999 ging hij terug naar Eindhoven en werd voltijds hoogleraar aan de TUE. De belangrijkste onderwerpen van Van Roermunds huidige onderzoek zijn hoog-frequente zendontvang- apparatuur, analoog-digitaal en digitaal-analoog omzetters.

Sinds zijn aantreden als hoogleraar in Delft heeft Van Roermund bij STW 23 voorstellen ingediend, waarvan er 17 zijn gehonoreerd. Op dit moment is hij al dan niet als projectleider betrokken bij zes lopende STW-projecten. De hoogleraar werkt in zijn projecten intensief samen met de industrie, hanteert een strakke aanpak en weet doorgaans uitdagende en tegelijk haalbare doelen te stellen. Bovendien hebben zijn STW-projecten geleid tot een kleine 140 wetenschappelijke publicaties en een tiental patenten.

Nadere informatie bij dr. Wouter Segeth (STW), tel. 030 6001285, e-mail: wouter@stw.nl of bij de laureaat prof.dr.ir. Van Roermund, tel. 040 2473391, e-mail: a.h.m.v.roermund@tue.nl
---

TOP Laatste wijziging: 11-02-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl