Gemeente Den Haag

februari 2004
Onderwijstalenten oriënteren zich op de basisschool (11 februari)

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs gaan in de week van 16 februari terug naar de basisschool. Zij kijken een dag rond en geven zelf in de loop van die dag een eigen les. Op deze manier hoopt Salto meer leerlingen van Havo en VWO te interesseren voor een opleiding tot leerkracht. De Haagse onderwijswethouder Pierre Heijnen opent op 16 februari de week van het onderwijstalent, een Haags initiatief dat er toe moet leiden dat meer mensen een baan in het onderwijs willen.

Leerlingen uit klas 5 van de Havo en klas 6 van het VWO die interesse hebben in een opleiding en baan in het onderwijs komen op deze wijze in contact met het onderwijs. Op de basisscholen zullen de VO-leerlingen een dag meelopen, meehelpen en als speciale opdracht een proefles geven. De inhoud van de les wordt door de leerling samen met de leerkracht voorbereid. De Havo- of VWO-leerling kan hiervoor studiepunten verdienen.

Er doen dit jaar zeven basisscholen mee: de prof. Mr. A. Anemaschool, Benoordenhout, Maria Montessorischool, De Schakel, Shri Vishnuschool, Het Startpunt en De Vijver. In het Voortgezet Onderwijs doen de volgende scholen mee: Segbroek College, Aloysius College, Hofstad Lyceum, Terra College en College de Populier.
Het is de bedoeling dat dit initiatief in de toekomst uitgebouwd wordt tot een structurele samenwerking tussen primair en voortgezet onderwijs in relatie met de studie- en beroepskeuzebegeleiding. Het project is georganiseerd door Salto.

Op 16 februari bezoekt de Haagse onderwijswethouder Pierre Heijnen de week van het onderwijstalent. Hij bezoekt van 14.00 tot 15.00 uur de Prof. Mr. A. Anemaschool, Eindstede 2 in Den Haag. Hij zal in drie klassen ook een deel van de lessen bijwonen die leerlingen van het voortgezet onderwijs geven.

Salto is het projectbureau voor de Stedelijke Aanpak Lerarentekort in het Onderwijs, een initiatief van de gemeente Den Haag. Doel van Salto is het terugbrengen van het lerarentekort in Den Haag. Salto werkt hierbij samen met alle Haagse schoolbesturen voor primair en secundair onderwijs.