Gemeente Langedijk


Plan inrichting Zaagmolenweg en naastliggende strook 11 februari 2004

Sinds de bouw van woonwijk Sint Maarten is de Zaagmolenweg nog in voorlopige status gehouden. De oorzaak daarvan ligt in de naastliggende strook grond. Dit is nog open terrein, dat wacht op invulling met woningbouw. Binnenkort buigt het gemeentebestuur zich over een plan voor ontwikkeling van dit laatste stukje Sint Maarten. Met de Zaagmolenweg zal in elk geval dit jaar een start worden gemaakt, inclusief een rotonde en een naastliggend fietspad.

Woonwijk Sint Maarten in Oudkarspel is eigenlijk nog steeds niet af. Een deel van de voor woningbouw toegewezen grond ligt er nog onbewerkt bij. De oorzaak hiervan is dat drie stukken grond in de lange strook langs de Zaagmolenweg niet in eigendom van de gemeente zijn. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor het feit dat die aankoop nog steeds niet is gedaan. De onderhandelingen over aankoop van die grond verliepen en verlopen nog steeds moeizaam. De ontwikkeling van woonwijk Mayersloot West vroeg in het jaar 2000 gelijktijdig veel aandacht en ook vonden er wisselingen plaats in het projectleiderschap voor de nieuwe woonwijken in Langedijk. Ondertussen verloor de gemeente het voorkeursrecht op de strook grond, want dat geldt maximaal twee jaar.

Weer opgepakt
Inmiddels is nu een nieuw bestemmingsplan voor Oudkarspel gemaakt. Dit ligt ter goedkeuring bij de provincie en de verwachting is dat de provincie binnenkort de toestemming geeft. Dan is de invulling van Sint Maarten geheel volgens een nieuw bestemmingsplan geregeld. De inrichting van het laatste stukje Sint Maarten is daarom recentelijk weer opgepakt in het gemeentehuis, met een inventarisatie van de bestaande eigendomscontracten en mogelijkheden. Dit onderzoek zal binnenkort zijn voltooid, waarna burgemeester en wethouders een besluit kunnen nemen tot ontwikkeling van woningbouw op de strook grond. De invulling van de te bebouwen strook is opgenomen in het ter goedkeuring liggende bestemmingsplan. De verwachting is dat het collegebesluit medio maart 2004 kan worden genomen. Bij gunstige omstandigheden wordt er vanuit gegaan dat de eerste paal kan worden geslagen in het jaar 2005.

Inrichting Zaagmolenweg
Ondanks het feit dat nog niet alle grond naast de Zaagmolenweg in handen is van de gemeente, wordt hier toch binnenkort een fietspad aangelegd. Het blijkt mogelijk om dit fietspad geheel op gemeentelijke grond te leggen. Dit vrijliggend fietspad is een belangrijk onderdeel van de definitieve herinrichting van de Zaagmolenweg. Een ander onderdeel is de rotonde die op het kruispunt Westelijke Randweg/Zaagmolenweg wordt gelegd. Bovendien wordt de Zaagmolenweg voorzien van twee kruispunten. Eén bij de kruising Waterlelie/Haagwinde en één bij de andere aansluiting met de Haagwinde. Bij de kruising met de Voorburggracht zijn onlangs tijdelijke aanpassingen uitgevoerd. De voorbereiding voor de totale definitieve inrichting van de Zaagmolenweg begint nog dit jaar. De uitvoering van de herinrichting kan op zijn vroegst in 2005 worden uitgevoerd.