Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DZ. 2004/312
datum
09-02-2004

onderwerp
Kamervragen over de integrale ontwikkeling van de Biesbosch; TRC 2004/940

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van vragen gesteld door de heer Van Lith (CDA) over de integrale ontwikkeling van de Biesbosch (ingezonden 20 januari 2004), bericht ik u, mede namens de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, het volgende.

datum
09-02-2004

kenmerk
DZ. 2004/312

bijlage

1
Welke voorstellen ten aanzien van de herinrichting van de Biesbosch heeft u momenteel in voorbereiding? Kunt u ons op de hoogte brengen van de stand van zaken?

De Biesbosch maakt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de Nadere Uitwerking Rivierengebied (NURG) en de planstudie PKB Ruimte voor de Rivier. De volgende natuurontwikkelingsprojecten zijn (deels) uitgevoerd of in voorbereiding en dragen ook bij aan waterstandsverlaging: Noordwaard (realisatie EHS, NURG, in uitvoering), Zuiderklip (EHS, bereiken doelstelling Deltanatuur, in voorbereiding) en Aansluiting Sliedrechtse Biesbosch (bereiken NURG doelstelling, deels in uitvoering, deels in voorbereiding). Ten behoeve van de planstudie Ruimte voor de Rivier zullen maatregelenpakketten worden opgesteld en wordt u via de halfjaarlijkse rapportages over de voortgang geïnformeerd. De projecten Zuiderklip en Aansluiting Sliedrechtse Biesbosch vindt u ook terug in de lijst lopende projecten van de voortgangsrapportage van Ruimte voor de Rivier.
Bovenstaande is sturend voor het Beheer- en Inrichtingsplan voor het Nationaal Park de Biesbosch dat momenteel wordt herzien.

2
Op welke wijze wordt een integrale afweging van belangen, waarbij kan worden gedacht aan waterhuishouding, natuur en landbouw gegarandeerd?

Voor natuurontwikkelingsprojecten heeft een integrale afweging plaatsgevonden door de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant in het kader van begrenzing van de EHS en in de voor de bovenstaande lopende projecten uitgevoerde planstudies/mer-rapporten. In de MER die in het kader van de PKB Ruimte voor de Rivier wordt uitgevoerd vindt eveneens een integrale afweging van belangen plaats.

3
Aan welke (veiligheids-)criteria dienen de maatregelen voor de Biesbosch en specifiek de maatregelen in het kader van project Ruimte voor de Rivier te voldoen?

Het bieden van een voldoende beschermingsniveau tegen hoogwater in 2015 (conform de Wet op de waterkeringen) en tevens het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit, waaronder de versterking van de EHS.

4
Wanneer kan besluitvorming over de verschillende maatregelen voor de Biesbosch worden verwacht en wat zijn de financiële consequenties hiervan?

De planning is dat in 2004 PKB-deel 1 van het project Ruimte voor de Rivier gereed komt. Daarin worden mogelijk ook pakketten met consequenties voor de Biesbosch benoemd. Thans valt nog niet aan te geven welke maatregelen in de PKB zullen worden opgenomen, noch wat de kosten daarvan zullen zijn.
Voor een aantal lopende natuurontwikkelingsprojecten is reeds een projectbesluit genomen (Noordwaard) of in voorbereiding (Zuiderklip en Aansluiting Sliedrechtse Biesbosch). De nog te maken kosten voor deze projecten bedragen ca. 35 mln. euro (financiering NURG/EHS, Deltanatuur, Ruimte voor Rivier).

5
Bent u bereid een integraal beheersprogramma voor de Biesbosch uit te werken alvorens tot besluitvorming van deelprojecten over te gaan?

Nee, want ik acht de integrale belangenafweging als genoemd in antwoord 2 voldoende.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Kamervragen over de integrale ontwikkeling van de Biesbosch (PDF-formaat, 41 kB)


---