Vertis


EU-verordening verplicht straks traceerbaarheid voeding

Klaar voor 1 januari 2005 - met Tracehouse

Op 1 januari 2005 moeten alle agrofood-ketens in Europa voldoen aan EU-verordening 178/2002, waarin regelgeving rond de Algemene Levensmiddelenwetgeving en voedselveiligheid is vastgelegd. Deze verordening is beter bekend onder de naam General Food Law (GFL). In artikel 18 van de GFL staat beschreven dat levensmiddelen, diervoeders, voedselproducerende dieren en alle andere stoffen die in ons voedsel terechtkomen in alle stadia van de productie, verwerking en distributie traceerbaar moet zijn. Bedrijven moeten kunnen nagaan waar alle ingredienten vandaan komen en deze informatie op elk moment met behulp van systemen en procedures kunnen verstrekken aan bevoegde autoriteiten.

Traceerbaarheid: op welk niveau?
De traceerbaarheidseis in de nieuwe EU-verordening heeft voornamelijk betrekking op de eventuele acties daar waar de voedselveiligheid in gevaar dreigt te komen. In het uiterste geval moet een recall-actie worden uitgevoerd. In de GFL staat echter niets vermeld over de detaillering van de traceringsgegevens. Het kleinste niveau van tracering is product- of ingrediënt-/grondstofniveau. Tracering op batchniveau is uiteraard toegestaan. Maar hoe groot dient de batch te zijn?
Een Vertis-consultant kan samen met u het optimale niveau vaststellen om aan de regelgeving te voldoen, waarbij een afweging gemaakt wordt tussen de kosten van een recall-actie en de detaillering van het traceerbaarheidsniveau. Onze werkwijze is hierbij afgestemd met de Voedsel en Waren Authoriteit (VWA).

Tracehouse
Voor bedrijven in de agrofood-sector heeft Vertis een oplossing genaamd Tracehouse ontwikkeld. Tracehouse geeft u de mogelijkheid de juiste gegevens (inclusief gegevens over reststromen) binnen de afdelingen inkoop, productie, verkoop en levering paraat te hebben. In Tracehouse komen de benodigde gegevens vanuit het ERP-systeem (inkoop, orders en leveringen, et cetera) en de productieautomatisering (batchnummers, THT-data, bewerkingen, et cetera) bij elkaar. Hiervoor is een standaardinterface beschikbaar. Standaardrapportage zorgt daarna voor correcte aanlevering van de benodigde gegevens aan de VWA.

In de meest eenvoudige versie zorgt Tracehouse alleen voor de verzameling, opslag en rapportage van tracking & tracing-gegevens. Door de verzameling van gegevens uit het ERP-systeem en de productiegegevens komt echter een schat aan stuurinformatie beschikbaar, waardoor bijvoorbeeld het berekenen van de massabalans, activity based costing en actuals versus standards mogelijk zijn in meer uitgebreide versies van Tracehouse.

Implementatietraject
Het implementatietraject van Tracehouse kent de volgende stappen:

Risico-analyse
Allereerst wordt gestart met de tracking & tracing-analyse. Dit is een verplicht onderdeel vanuit de VWA. Vertis kan deze analyse samen met de Wageningen University & Research (Agro Technology and Food Innovations) verzorgen.

Realisatie
De volgende stap is de installatie van Tracehouse en het aansluiten van de productieautomatisering en ERP op de applicatie. Voor de aansluiting op de bestaande systemen maakt Tracehouse gebruik van een standaardkoppeling, waardoor het systeem de benodigde gegevens kan inlezen.

Training
Om ervoor te zorgen dat medewerkers van uw bedrijf zelf met Tracehouse kunnen werken, volgt er tot slot een korte training.

Meer weten?
Wilt u meer weten over Tracehouse en de dienstverlening van Vertis op het gebied van tracking & tracing? Neemt u dan contact op met Richard ten Cate: telefoon (0598) 66 63 30.