Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 036
Datum: 11 februari 2004

Aandacht voor wonen in kleine dorpen

Vandaag presenteerde gedeputeerde Anita Andriesen het project 'Wenjen yn Lytse Doarpen' in dorpshuis De Trilker te Poppenwier. Doel van dit project is oplossingen te vinden voor problemen en wensen die specifiek met wonen in kleine kernen te maken hebben. De provincie heeft hiervoor een bedrag van E 132.000,- beschikbaar gesteld. Gestart wordt met vier proefprojecten en wel in de dorpen Siegerswoude, Tzum, Oudwoude en Poppenwier/Tersoal. Zij presenteerden vandaag hun plan van aanpak. In opdracht van de provincie zal de Feriening Lytse Doarpen(FLD) het project begeleiden. De woonplannen moeten begin 2005 klaar zijn.

Discussie en communicatie

Het onderwerp wonen in kleine dorpen had en heeft veel aandacht. In september 2001 organiseerden provincie en FLD samen een symposium 'Sturing van het woningaanbod in kleine kernen'. De discussie over wonen in kleine dorpen wordt vaak beperkt tot de mogelijkheden voor nieuwbouw. Er wordt te weinig aandacht besteed aan het in beeld brengen van de vraag vanuit de verschillende doelgroepen en de mogelijkheden om bestaande woningvoorraad geschikt te maken voor de actuele vraag. De voorraad kan de lokale vraag, denk bijvoorbeeld aan starters, vaak niet of nauwelijks opvangen. Daarnaast zijn er andere ontwikkelingen die de discussie mede bepalen, zo is het in de huidige economie verstandig meer aandacht te hebben voor het betaalbare huur- en koopsegment. Dat geldt ook voor de vermaatschappelijking van de zorg (denk ook aan vergrijzing). Als vervolg op het symposium in 2001 zijn in 2002 vier regiobijeenkomsten gehouden met als titel 'Bouwen in de Friese dorpen; kan het ook anders?' Hier bleek dat een goede communicatie tussen de partijen (provincie, gemeente, dorpsbelang en woningbouwcorporaties) nog wel eens een knelpunt vormt bij het afstemmen van het woningaanbod op de lokale vraag. Ook dit is voor de provincie een belangrijke reden om het project 'Wenjen yn Lytse Doarpen' op te starten.

Proefprojecten in vier regio's

Er is gekozen voor vier projecten verspreid over vier regio's. In Noordoost Fryslân is gekozen voor Oudwoude dat, net als veel kleine dorpen in Fryslân, te kampen heeft met een gebrek aan geschikte woningen voor zowel jongeren en ouderen. Oudwoude hoopt dat het proefproject een stimulans is om samen met o.a. woningbouwvereniging en de gemeente de zaak van de grond te krijgen. In Midden Fryslân is gekozen voor een combinatie pilot van twee zeer kleine kernen: Poppenwier en Tersoal. Om de huidige problemen voor woningbouw in Poppenwier op te lossen, wordt gedacht aan enkele woningen, huur en betaalbare koop, in een vormgeving die past bij het lokale karakter. Tersoal bevindt zich op dit moment nog in de onderzoeksfase. In Zuidoost Fryslân wil Siegerswoude een aantal multifunctionele woningen realiseren in een vrijkomende boerderij. Zo krijgen senioren de kans in eigen dorp te blijven wonen en wordt tegelijkertijd de doorstroming op woningbouwgebied vergroot. Dorpsbelang Tzum in Noordwest Fryslân is van plan om in eigen beheer woningbouw te realiseren op een inbreidingslocatie (uitbreiding binnen het dorp) en bestaande woningbouw te herstructureren. Er is vraag naar geschikte woningen voor starters en eengezinswoningen. Met de opbrengsten van de nieuwbouw wil men tevens het samenbrengen van sportvoorzieningen mogelijk maken.

Door de specifieke problematiek van de woningmarkt op de Wadden heeft de pilot hier een ander karakter. Overleg met de gemeente Terschelling bevindt zich nog in een beginstadium waardoor er nog geen concreet plan van aanpak is te presenteren. Voor Zuidwest Fryslân loopt er reeds een IPO-VWS pilot 'Platteland en Welzijn' waarbij het gaat om interactieve beleidsontwikkeling. Knelpunten op de woningmarkt in kleine dorpen bieden hiervoor een goede casus, zodat dit gebied niet meegenomen is in het provinciale project 'Wenjen yn Lytse Doarpen'.

---- --