Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 11 februari 2004


PvdA wil actieplan laaggeschoolde arbeid


Op verzoek van de PvdA heeft staatssecretaris Rutte een overzicht naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin een overzicht van het aantal ID'ers, Wiw'ers en Wsw'ers, werkzaam bij de verschillende departementen. De PvdA is onthutst over het geringe aantal dat in dienst is bij de rijksoverheid en vraagt de staatssecretaris daarom met een actieplan te komen.


Met name mensen met een indicatie voor sociale werkvoorziening (Wsw'ers) komen er bekaaid vanaf. De staatssecretaris zegt zelf altijd, dat zij zoveel mogelijk gedetacheerd moeten worden bij normale bedrijven. Maar wat blijkt: niet bij de overheid zelf. Dertien departementen en gelieerde instellingen hebben in totaal niet meer dan 17 Wsw'ers in dienst. Iets meer dan één per departement. De Haagse wethouder Pierre Heijnen (PvdA) heeft in oktober alle ministeries aangeschreven met het verzoek Wsw'ers in dienst te nemen. Hij heeft welgeteld van drie ministeries een reactie gehad. Er is overigens nog geen enkel concreet resultaat geboekt.


Het kabinet heeft altijd de mond vol van eigen verantwoordelijkheid. Ook als het gaat om werkgevers die Wsw'ers in dienst moeten nemen. De overheid moet nu eindelijk zelf eens het goede voorbeeld geven. De PvdA maakt zich grote zorgen over de arbeidsmarktpositie van deze mensen. Die zorgen gelden overigens voor iedereen die laaggeschoolde arbeid verricht. Onderzoek wijst namelijk uit dat in een kenniseconomie de vraag naar laaggeschoolde arbeid afneemt. In de huidige economische conjunctuur is het gevaar van verdringing van lager door hoger opgeleiden groot. Nu al participeert 58 procent van degenen met alleen basisonderwijs niet op de arbeidsmarkt. Tijdens het debat, op 12 februari, roept PvdA-kamerlid Jet Bussemaker de staatssecretaris op om met een actieplan te komen waarin een toekomstperspectief wordt geboden voor laaggeschoolde arbeid.


De PvdA vindt in ieder geval dat in het actieplan moet worden opgenomen dat:


· De overheid het goede voorbeeld moet geven door ervoor te zorgen dat ze zelf laaggeschoolden en mensen die minder arbeidsproductief zijn in dienst neemt.


· Er een inventarisatie komt van kansen en risico's op de middenlange termijn, mede in het licht van de kenniseconomie en de Lissabon-agenda.


· Het kabinet de mogelijkheid verkent van zogenaamde mini-jobs uit Duitsland, waarover minder belasting hoeft te worden afgedragen, en die vooral laaggeschoolden stimuleren te gaan werken.


· Door gerichte fiscale facilitering er een stimulans komt van meer werk voor lager opgeleiden. Goed voorbeeld hiervan is de specifieke afdrachtskorting en de fiscale regeling kerstpakketten.