Dienstenbond CNV

Dienstenbond: 'Onredelijk om oudere werkloze te laten solliciteren' 11-02-2004

Met ingang van 1 januari 2004 is een groot aantal oudere werkzoekenden weer verplicht om te gaan solliciteren. Oudere werknemers die vanaf 1 januari 2004 werkloos zijn geworden en 57,5 jaar of ouder zijn, hebben voortaan dezelfde verplichtingen (waaronder de sollicitatieplicht) ter verkrijging en aanvaarding van arbeid als andere werkloze werknemers. Nu de arbeidsmarkt nauwelijks mogelijkheden biedt voor ouderen vindt de Dienstenbond deze sollicitatieplicht voor hen onredelijk.

Oudere werknemers die reeds een WW-uitkering ontvingen op 1 januari 2004 blijven vrijgesteld van deze verplichtingen, tenzij zij korter dan één jaar werkloos zijn. Ook zijn vrijgesteld de werknemers die voor 1 januari 2004 werkloos zijn geworden en die op 1 mei 1999 57,5 jaar of ouder waren.

Werklozen van 57,5 jaar of ouder die op het moment van inwerkingtreding van de wet een bijstandsuitkering genoten of een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen zijn ook uitgezonderd van de sollicitatieplicht. Hetzelfde geldt voor Bijstands-, IOAW en IOAZ-gerechtigden van 57,5 jaar en ouder die vanuit de WW instromen in een van deze regelingen en al eerder onder het WW- regime vrijgesteld waren van sollicitatieverplichtingen.

Als CNV staan wij in het algemeen achter de intentie om mensen zolang mogelijk bij het arbeidsproces te betrekken. Maar we vinden het onzin om iemand van 57,5 jaar te laten solliciteren terwijl er toch geen vacatures zijn. Helaas is deze nieuwe regel door een politieke meerderheid in de Kamer aangenomen, waardoor deze wetgeving rechtsgeldig is.

De conclusie op dit moment is dan ook: wilt u zeker zijn van uw WW-uitkering, dan doet u er goed aan om 1 x per week een sollicitatiebrief te schrijven. Als u vervolgens telkens nul op het rekest krijgt, kunt u bij het UWV aangeven dat de sollicitatieplicht volgens u opgeschort moet worden, aangezien er geen daadwerkelijke mogelijkheden zijn. De CNV Dienstenbond vindt dat het onredelijk is om iemand te verplichten steeds maar weer een sollicitatiebrief te sturen als die persoon toch geen serieuze kans maakt.

Mocht u, als lid van de CNV Dienstenbond, meer willen weten over de sollicitatieplicht, neem dan contact op met uw districtskantoor.