Gemeente Terneuzen

controle

Persbericht - 11 februari 2004

Situatie lek in schip onder controle

De situatie in het schip, de kustvaarder Sirasborg in het kanaal van Gent naar Terneuzen, is sinds 12.45 uur onder controle.

Rond 9.00 uur vanochtend werd bij de brandweer van Terneuzen gemeld dat er salpeterzuur lekte vanuit een binnentank in een tussenruimte in het schip. Met een vacuumwagen wordt momenteel de gelekte chemische stof weggepompt. De situatie is stabiel en met de nu bekende gegevens en inzichten onder controle.

Het betrof, zo blijkt nu uit onderzoek van de brandweer van Terneuzen, een lekkage vanuit een koppeling. In de betreffende binnentank zit 365 ton van een salpeterzuuroplossing (60%), een product van het bedrijf Hydro Agri Sluiskil. De gelekte chemische stof wordt weggepompt in een vacuumwagen van de brandweer, de oplossing in de tank zal worden overgepompt.

De nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Het scheepvaartverkeer op het kanaal houdt ramen en deuren gesloten. Scheepvaart in een zijarm van het kanaal is niet toegestaan. Ook is een watergordijn opgetrokken en is de kade afgezet voor doorgaand verkeer. Er is echter geen gevaar voor de omgeving. Bedrijven in de omgeving werken door, bestemmingsverkeer wordt doorgelaten.

Noot aan de redactie:

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Dirk Timmers
Telefoonnummer: 0115 - 455 523