EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Zoetermeer, 11 februari 2004

Persbericht

Ministerie van Financiën erkent administratieve rompslomp voor bestelautorijder

De Vaste Kamercommissie voor Financiën heeft vanmorgen uitgebreid gesproken over de gevolgen van het complexe autokostenpakket voor de Nederlandse economie. 'Er moet duidelijk iets worden gedaan aan de administratieve lasten voor de bestelautorijder', aldus staatssecretaris Wijn van Financiën. Verladersorganisatie EVO becijferde al eerder dat de schade die het Nederlandse bedrijfsleven hierdoor lijdt, oploopt tot ruim 250 miljoen euro.

Dit argument heeft staatssecretaris Wijn overtuigd om op korte termijn, in samenspraak met het bedrijfsleven, tot een nieuwe autokostenregeling voor de bestelauto te komen. Voor EVO staat bovenaan dat de nieuwe regeling vooral werkbaar moet zijn. Nu is iedere bestelautorijder verplicht om een rittenadministratie bij te houden, die hem of haar gemiddeld 20 minuten per dag kost.

Vereenvoudiging van de huidige regeling hoeft de overheid geen geld te kosten. Als iedere bestelautorijder, in plaats van een rittenadministratie, zo'n 200 euro bijdraagt, levert dat de overheid zelfs meer inkomsten op. Het bedrijfsleven wint miljoenen euro's omdat chauffeurs geen ingewikkelde rittenadministratie meer tijdens werktijd hoeven bij te houden.

De Nederlandse economie heeft zo'n impuls nu hard nodig. EVO vertrouwt er dan ook op dat de staatssecretaris concrete vervolgacties onderneemt, en wel op korte termijn.