LTO NEDERLAND
Varkenshouders willen af van castratie biggen
De varkenshouders willen af van het castreren van biggen. En dat zal
in Europees verband moeten gebeuren. Om alle mogelijkheden hiertoe en
de voor- en nadelen zorgvuldig te bekijken wordt vanaf eind deze maand
een reeks studiedagen gehouden met onder anderen de Dierenbescherming,
de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Varkens
in Nood, varkenshouders en slachterijen, zo heeft de vakgroep LTO
Varkenshouderij aangekondigd. Eerdere initiatieven om een einde te
maken aan het castreren hebben vooralsnog niets opgeleverd, omdat de
afzetmarkt de sterkst sturende kracht is; boeren die ongecastreerde
varkens leveren worden gekort op hun uitbetalingsprijs.
Het castreren van biggen is al jarenlang punt van gesprek van
varkenshouders, dierenartsen en maatschappelijke organisaties. De
suggestie van D66 dat verdoving van de biggen de oplossing is, is
echter onjuist. Het adequaat verdoven van zeer jonge dieren brengt
zeker risico's met zich mee. Ook is de stress die met het verdoven
wordt veroorzaakt net zo ernstig als de stress bij het castreren zelf.
Daarom wijst ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor
Diergeneeskunde het onder verdoving castreren van jonge biggen af.
De ingreep bij de biggen komt voort uit de zogeheten berengeur, een
specifieke lucht die vrijkomt bij het braden van het vlees van
mannelijke varkens (beren). Consumenten in Nederland maar ook in het
buitenland gruwen daarvan en daarom willen slagers en supermarkten
geen vlees van ongecastreerde beren afnemen. Op de Britse markt neemt
Tesco een bijzondere positie in: deze supermarktketen eist voor haar
bacon juist dat de beren niet gecastreerd worden. Veel Nederlandse
varkenshouders leveren die ongecastreerde varkens voor de
baconproductie aan Tesco, al gaat het uiteraard om een bescheiden deel
van de Nederlandse productie.
Om het castreren uit de wereld te helpen, dient het ontstaan van
berengeur op de een of andere manier worden voorkomen. Of moet vlees
met berengeur herkend kunnen worden, zodat de afzet geen problemen
oplevert. Afnemers moeten ervan worden overtuigd dat zij absoluut geen
vlees kopen dat een tot berengeur in de pan leidt. Pas dan kan
castreren achterwege gelaten worden.
De stelling van D66 dat er diverse alternatieven zijn om de berengeur
te voorkomen is volgens de vakgroep wel een heel simpele voorstelling
van zaken. 'Als dit zo was, zou het probleem al lang de wereld uit
zijn door hierover in de Europese Unie afspraken te maken', zegt
Annechien ten Have, vice-voorzitter van de LTO-vakgroep. 'Veel
belangrijker is technieken geaccepteerd te krijgen, waardoor castratie
achterwege kan blijven'.
Een Deense slachterijorganisatie ontwikkelde een detectiemethode om
berengeur aan de slachtlijn op te sporen. In het belangrijkste
exportland Duitsland werd als reactie daarop een wet aangenomen waarin
staat dat vlees van ongecastreerde beren niet mag worden verkocht.
Onlangs heeft de Duitse rechtbank in een proces van de Deense
slachterij bepaald dat deze wet niet deugt.
11 feb 04 14:25
LTO-Nederland