Actueel

Huisarts schoot tekort met toediening Implanon

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 11-02-2004

Eiseres wendde zich in april 2000 tot haar huisarts voor het inbrengen van Implanon, een implantaat met een langwerkend anticonceptiemiddel. Eind mei 2000 is zij toch zwanger geraakt. De zwangerschap werd pas na ruim tweeëntwintig weken ontdekt. In de bovenarm is toen geen implantaat aangetroffen. Eiseres stelt de huisarts aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. Zij zegt dat zij reeds voor het bezoek aan de huisarts definitief had afgezien van het krijgen van kinderen.

De Rechtbank Alkmaar oordeelt dat de huisarts toerekenbaar tekort is geschoten tegenover de patiënte. Aangenomen moet worden dat de huisarts Implanon onjuist of niet heeft ingebracht in de bovenarm van de vrouw. Schade die zij daardoor heeft geleden en nog zal lijden, komt voor vergoeding in aanmerking. Voor de bepaling van de omvang van de schade is van belang of de vrouw kan bewijzen dat zij reeds voor het bezoek aan de huisarts definitief had gekozen voor een kinderloos bestaan. De rechtbank houdt verdere beslissingen aan in afwachting van deze bewijslevering.

Implanon is in 1999 door producent Organon B.V. op de Nederlandse markt gebracht. In de zomer van 2001 kwam Implanon in opspraak nadat enkele vrouwen zwanger waren geraakt omdat het implantaat niet bleek te zijn ingebracht.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO3453

Zie het origineel