Gemeente Moerdijk


NIEUWE OVEREENKOMSTEN VOOR VERKOOP EN VERHUUR OPENBAAR GROEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft vanmorgen nieuwe regels vastgesteld voor de verkoop en verhuur van openbaar groen. In oktober vorig jaar is de verkoop en verhuur tijdelijk stopgezet om de regels eens goed onder de loep te nemen en aan te passen aan de nieuwe Woningwet.

De belangrijkste veranderingen zijn:

* Het is volgens de huurovereenkomst voortaan toegestaan om aan tuingrond gerelateerde bouwwerken te realiseren, zoals tuinhuisjes en pergola´s. Het is wel verstandig dat potentiële kopers bij het Vergunningenloket navragen of er een bouwvergunning nodig is.
* Er geldt geen borgsom meer voor een stuk te huren grond. In de praktijk komt het nauwelijks voor dat de tuin in slechte staat wordt achtergelaten.

* Het is in de huurovereenkomst voortaan toegestaan, onder voorwaarden, om een schutting te plaatsen. In de oude regeling moest er een groene erfafscheiding zijn;

* De gemeente vraagt het waterschap zowel bij verkoop als bij verhuur om advies als het stuk grond aan een watergang ligt. Per geval wordt bekeken of er extra voorwaarden moeten komen in verband met het onderhoud van bijvoorbeeld een sloot.
* Bij verkoop van grond boven een bedrag van 5000,00 vraagt de gemeente een aanbetaling van 10%.

Er is ook beschreven wanneer de gemeente de grond niet of liever niet verkoopt of verhuurt, te weten:

* Als er een riolering in het stuk grond ligt, wordt er niet verkocht;

* Beeldbepalend groen, groen dat deel uitmaakt van de groenstructuur van een wijk, wordt niet verkocht of verhuurd.
* Grond wordt zo veel mogelijk aaneengesloten verkocht. Als er links en rechts van het te verkopen stuk ook gemeentegrond ligt, geeft de gemeente er de voorkeur aan het hele stuk te verkopen;

Als het groen deel uitmaakt van een toekomstige ontwikkeling, dan wordt het niet verkocht. Huur is dan wel mogelijk.