Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER over dienstregeling RET:

Uitstel verslechteringen moet leiden tot afstel

Reizigersvereniging ROVER is ingenomen met het besluit van de Stadsregio Rotterdam om een deel van de bezuinigingsmaatregelen in het openbaar vervoer uit te stellen tot 24 mei. Volgens de oorspronkelijke plannen zouden de trams, bussen en metro's van de RET 's morgens later beginnen en 's avonds eerder ophouden. Dat betekende voor een aanzienlijk aantal mensen dat zij niet meer per OV naar/van hun werk zouden kunnen reizen. Deze bezuinigingen gaan op verzoek van het Rotterdamse gemeentebestuur, mede na lang aandringen van ROVER, vooralsnog niet door. ROVER vindt dat het definitief in stand houden van eerste en laatste ritten moet worden bekostigd uit de opslag op de wegenbelasting, die door veel Rotterdammers wordt betaald, maar waarvan niets in Rotterdam wordt uitgegeven.

Al meer dan een half jaar dringt ROVER-Rotterdam er bij RET, Stadsregio en gemeentebestuur op aan, de verslechteringen niet door te voeren. Wanneer grote groepen reizigers niet meer per OV naar/van hun werk kunnen reizen, betekent dat het einde van de maatschappelijke fuinctie van het OV. Het is alle betrokkenen nog steeds niet gelukt om duidelijk te maken, waarom zulke forse verslechteringen uitsluitend in Rotterdam nodig zouden zijn, terwijl dat in de andere drie grote steden in Nederland niet zo is. Naast de opvattingen van ROVER is er een golf van kritiek op de plannen losgebarsten, zowel van de zijde van andere consumenetenorganisaties, als van bedrijven en reizigers. Het siert de politiek dat ze nu (eindelijk) naar de kritiek op de plannen luistert.

Tot 24 mei wordt gezocht naar aanvullende financiering voor het openbaar vervoer in Rotterdam. Inwoners van de Stadsregio Rotterdam betalen een opslag op hun wegenbelasting. Dit geld gaat naar de provincie Zuid-Holland, en is bestemd voor bevordering van het OV. Hoewel dus een groot deel van dit geld wordt opgebracht door Rotterdammers, krijgen zij hier niets voor terug. Het is des te wranger, dat terwijl Rotterdam wordt getroffen door forse bezuinigingen, er tussen Leiden en Den Haag gratis bussen worden ingezet! ROVER is van mening dat een deel van het provinciale budget noet worden besteed aan verzachting van de bezuinigingen in Rotterdam.

ROVER is overigens ontevreden over het feit, dat busmaatschappij Connexxion een aantal laatste ritten in Zuidelijke richting ook heeft geschrapt, en roept deze vervoerder op, om het voorbeeld van Rotterdam te volgen.

Amersfoort, 11 februari 2004

---