Gemeente Amsterdam

Mogelijkheden voor religieuze instellingen tot vestiging in werkgebieden
11 februari 2004 - Karen Buschman en Allard Jolles (Dienst Ruimtelijke Ordening)
Het college van B&W heeft besloten dat middelgrote en grote religieuze instellingen de mogelijkheid krijgen om zich te vestigen op terreinen die in eerste instantie aangemerkt zijn voor 'grootstedelijk werken', zoals delen van Sloterdijk en Amstel III. Op Sloterdijk I, een terrein dat aangemerkt is als 'stedelijk bedrijventerrein' met werkplaatsen en hallen, komt bij uitzondering ook de mogelijkheid om middelgrote en grote religieuze instellingen te vestigen.
Daarnaast stimuleert wethouder Stadig van Ruimtelijke Ordening dat in de plannen voor transformatie van de huidige werkgebieden Overamstel, Noordelijke IJ-oevers en Zeeburgereiland naar gemengde gebieden waar gewoond én gewerkt kan worden, rekening wordt gehouden met de vestiging van religieuze instellingen en dat - indien mogelijk - deze instellingen nu al worden toegestaan.
Nieuwkomers in Amsterdam brengen hun religieuze instellingen mee. De afgelopen jaren hebben tientallen religieuze instellingen zich met huisvestingsproblemen tot de gemeente gewend. In 2002 zijn ca. 50 aanvragen voor betere of nieuwe huisvesting gedaan. Ondanks de ruimte die gereserveerd wordt bij uitbreidingsplannen en vernieuwingsprojecten, blijft de huisvesting van vooral de middelgrote en grote religieuze instellingen een knelpunt.
Grotere religieuze instellingen trekken veel mensen. Kenmerkend zijn de nevenfuncties die er ontplooid worden als studie, cursussen of sociale activiteiten. Bij vestiging van kerken en moskeeën in werkgebieden als Teleport en delen van Amstel III is het bijkomende voordeel dat die gebieden door intensiever gebruik en functiemenging als aangenamer en veiliger ervaren kunnen worden. Functiemenging kan bijvoorbeeld met onderwijs- of congresfaciliteiten of met faciliteiten voor vrijetijdsbesteding. Religieuze instellingen vormen daarop een logische aanvulling. De nabijheid van openbaar vervoer en van parkeerplaatsen in deze werkgebieden maakt ze geschikt. Kleine religieuze instellingen zijn buurtgericht en zoeken bij ruimteproblemen een oplossing in woonbuurten waar ze gevestigd zijn. Dit in samenwerking met de stadsdelen.
In Amsterdam zijn religieuze instellingen op bedrijventerreinen nieuw. Elders in Nederland is er meer ervaring mee, zoals in Drachten, Haarlemmermeer en Gorinchem.

© Gemeente Amsterdam