NU'91



CAO Gehandicaptenzorg: reactie werkgevers stelt teleur

Maandag 9 februari stond de vierde onderhandelingsronde voor een nieuwe CAO in de Gehandicaptenzorg op de agenda. NU91 heeft samen met de andere werknemerspartijen in de vorige onderhandelingsronde een concreet voorstellenpakket ingediend. Op de tweede maandag in februari was NU91 benieuwd naar de reactie erop van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Tegen de achtergrond van het najaarsakkoord en andere kabinetsmaatregelen stond deze CAO al bij voorbaat onder druk. Hoewel NU91 het najaarsakkoord heeft afgewezen, ontloopt zij haar verantwoordelijkheid niet. Maar koopkrachtverlies voor onze leden pikken we niet. NU91 vindt het de verantwoordelijkheid van de werkgevers om financiële ruimte te bieden, waardoor verlies aan koopkracht wordt tegengegaan.

De reactie van de VGN was, zacht uitgedrukt, teleurstellend. Wij hebben geen geld, want we worden geconfronteerd met forse bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Als jullie als werknemerspartijen iets willen, dan moet dat uit de bestaande arbeidsvoorwaarden betaald worden. Voorbeeld: willen jullie iets extras voor jonge werknemers (stagiaires en leerlingen), dan betekent dat versobering van de 55+-regeling. Aldus sprak de VGN (geparafraseerd).

Als werknemerspartijen willen we nog niet op de stellingname van de VGN reageren. Eerst willen we ons beraden op de nieuwe situatie. Ben je lid van NU91 en werk je in de Gehandicaptenzorg? Hou dan je brievenbus in de gaten voor de eerstvolgende nieuwsbrief.