FNV

FNV noemt sollicitatieplicht ouderen `rampzalig'

In deze tijd van recessie en werkloosheid is het rampzalig om oudere werklozen te dwingen elke week te solliciteren. Dat zegt FNV-bestuurder Ton Heerts in FNV e-Magazine van 11 februari.

"Wij proberen rampen te voorkomen." Dat is de simpele motivatie van FNV-bestuurder Ton Heerts over de brandbrief die hij namens de FNV naar de Tweede en Eerste Kamer en minister De Geus heeft gestuurd.

De Tweede Kamer voert morgen overleg met de minister over de sollicitatieplicht voor WW'ers die ouder zijn dan 57,5 jaar. In deze tijden van recessie en werkloosheid heeft de FNV grote moeite met deze plicht.

"Op zichzelf, als er werk genoeg zou zijn, is het een heel ander verhaal", zegt Heerts. "Dan kunnen wij ons wel in die plannen vinden. Maar nu even niet."

In de brief dringt de FNV er op aan die sollicitatieplicht voorlopig in de ijskast te zetten. Op dit moment hebben ouderen een onveranderd slechte positie op de arbeidsmarkt, constateert de FNV.

"De overheid heeft dit jaar zelf 57-plussers met een vertrekpremie naar huis gestuurd", zegt Heerts. "Laat ze allemaal bij de overheid solliciteren. Het zijn, om de woorden van het MKB te gebruiken, spooksollicitanten. Het voorstel is ronduit rampzalig."

Ook is de federatie verbolgen over de opvatting van De Geus ten aanzien van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Dat zou voor deze groep alleen als opstapje naar regulier werk mogen dienen.

"De thuiszorg wordt steeds meer uitgekleed. Straks heet het naastenliefde en mag dat werk alleen nog in de vrije tijd gedaan worden." In de brief schrijft de FNV: `Mensen onnodig beknotten in hun bewegingsvrijheid kan niet de bedoeling zijn van onze sociale wetten.'

11 februari 2004
Brief tweede kamer sollicitatieplicht feb 2004.doc