Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross- van Dorp, tijdens de opening van het gerenoveerde gebouw van het Graafschap College in Groenlo op 10 februari 2004.
Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Dames en heren, jongens en meisjes,

Toen ik op mijn ministerie vertelde dat ik vandaag een meisjesschool ging openen, kreeg ik verbaasde reacties. Meisjesscholen, bestaan die dan nog? Dat is nog niet meer van deze tijd? Nee, zei ik, het is niet écht een meisjesschool. Zo staat `ie alleen bekend in de volksmond. Wie uit deze streek komt, zoals u en ik, weet natuurlijk wel dat het om de Groenlose vestiging van het Graafschap College gaat.

Waar niet alleen meisjes, maar ook jongens onderwijs volgen. Onderwijs dat opleidt voor aantrekkelijke, waardevolle en ook veelgevraagde beroepen in de zorg- en welzijnssector.

Want de vraag naar zorg groeit. Die toenemende vraag is vooral een gevolg van de groei en de vergrijzing van de bevolking. Maar ook het soort zorg dat wordt gevraagd speelt een rol. We kunnen steeds meer, maar ook steeds moeilijker ziektes en kwalen behandelen. En omdat we met z'n allen gemiddeld steeds een beetje ouder worden, lopen we ook een grotere kans dat we op latere leeftijd problemen krijgen met onze gezondheid.

Bij een toenemend aantal mensen en een toenemend aantal gezondheidsproblemen heb je meer mensen in de zorg nodig. De vraag naar zorg van verpleegkundigen en verzorgenden zal de komende jaren dus alleen maar toenemen.

Hoewel er op de korte termijn geen grote personeelstekorten in de zorg zijn, dreigt binnen vier jaar dat tekort toch weer op te lopen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging onlangs heeft laten uitvoeren.

Een weer oplopend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden is op zich natuurlijk geen goed nieuws. Maar voor degenen die in die sector een opleiding volgen, zoals hier in Groenlo, betekent dit dat ze straks waarschijnlijk van werk zijn verzekerd. Dat is een prettig vooruitzicht. Ook voor de leerlingen van de studierichting welzijn en cultuur zie ik de toekomst trouwens zonnig in. Zij doen hun werk vooral op wijk- en buurtniveau en daar is nog veel en goed werk te verrichten.

Het Graafschap College speelt met de renovatie van dit voormalige kloostercomplex goed in op die toenemende vraag naar mensen voor de zorg-, welzijns- en cultuursector. Dit gebouw biedt nu onderdak aan 600 leerlingen, een verdubbeling in vergelijking met twee jaar geleden. Ik heb begrepen dat de capaciteit zelfs toereikend is voor 800 leerlingen. Er zit dus nog rek in.
Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Maar het is ook bekend dat met name mensen die in de verpleging en verzorging werken, daar lang niet altijd blijven werken. Dat heeft verschillende oorzaken. De voornaamste zijn: het gebrek aan mogelijkheden tot ontplooiing, de behoefte aan ander werk en het niet benutten van capaciteiten van mensen. Allemaal redenen die maken dat verpleegkundigen en verzorgenden voor een andere werkgever of voor een ander vak kiezen. In dat laatste geval gaan zij verloren voor de zorg, waar we ze nu juist zo hard nodig hebben.

Ik vind dat hier een belangrijke taak ligt voor de werkgevers in de zorg, zoals de ziekenhuizen en de instellingen voor bijvoorbeeld gehandicapten- en ouderenzorg. Zij moeten niet alleen mensen binnenhalen, maar ook proberen hen binnen te houden. Bijvoorbeeld door hun personeel cursussen te laten volgen, een aantrekkelijk loopbaanperspectief te bieden of rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van hun werknemers.

Je kunt daarbij denken aan de zogeheten moedercontracten voor vrouwen die nog de zorg hebben voor kleine kinderen. Zij kunnen daardoor geen acht uur per dag werken, maar wel vijf uur. Instellingen die een beetje flexibel zijn en daarop inspelen, zijn populaire werkgevers.

Een andere taak van instellingen betreft het aanbieden van stageplaatsen en -vergoedingen. Ik weet dat instellingen, nu ze worden geconfronteerd met bezuinigingen, de neiging hebben daar minder energie en geld in te steken. Maar uiteindelijk snijden ze zichzelf daarmee in de vingers. Want stages zijn een integraal onderdeel van opleidingen als deze.

Als toekomstige verpleegkundigen, verzorgenden, welzijns- en cultuurwerkers geen stage kunnen lopen, dan kunnen ze ook hun opleiding niet voltooien. En hebben de instellingen straks niet voldoende aanbod van werknemers.

Bovendien zullen de budgetten van de instellingen de komende jaren nog steeds behoorlijk groeien door de toenemende vraag naar zorg. Dat biedt instellingen de ruimte om ook de kosten van stages te kunnen betalen. Daar komt nog bij dat in 2001 en 2002 structureel extra geld naar instellingen is gegaan voor arbeidsmarktaangelegenheden. Daaronder valt ook het aanbieden van stageplaatsen.

Ik vind dat zorginstellingen dus geen goede redenen hebben om om stageplaatsen te bezuinigen. Ik roep ze daarom op om tijd en middelen vrij te blijven maken voor stagiaires. Het is tenslotte in hun eigen belang.

Ik wil overigens niet alleen maar wijzen naar anderen. De overheid moet ook wat doen. En doet dat ook. Zo werken we bij VWS aan wat met een mooi woord taakherschikking wordt genoemd. Het komt erop neer dat we kijken of bepaalde taken die nu nog door artsen worden uitgevoerd, misschien door een verpleegkundige kunnen worden gedaan. In de praktijk gebeurt dat trouwens al. Zo worden er bijvoorbeeld al diabetesverpleegkundigen opgeleid. Die doen de zorg voor mensen met suikerziekte en ontlasten daarmee de huisarts en de specialist in het ziekenhuis.

Ook zijn er ziekenhuizen die werken met physician assistants. Dat is iemand die Toespraak routinematige medische taken verricht. Dit soort ontwikkelingen leidt niet alleen tot nieuwe beroepen in de zorg en dus ook tot meer carrièremogelijkheden, het zorgt ook voor een doelmatiger manier van werken in de zorg. Die taakherschikking heeft natuurlijk ook gevolgen voor zorgopleidingen zoals deze.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Sowieso zal de structuur van de opleidingen en de beroepen in de zorg grondig worden herzien. Daar zijn drie redenen voor:
· ten eerste is het nodig om meer samenhang aan te brengen tussen de diverse opleidingen,
· ten tweede moeten we zorgen dat de beroepen en de opleidingen meer aansluiten bij de vraag uit de samenleving,
· en ten derde is het nodig om de dreigende personeelstekorten in de zorg tegen te gaan.

Binnen vijf jaar moet er een nieuw en samenhangend stelsel voor alle beroepen en opleidingen in de zorg zijn opgetuigd. Ook het Graafschap College zal hier ongetwijfeld mee te maken krijgen.

Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Ik ben tenslotte gevraagd om dit gerenoveerde gebouw officieel te openen. Dat zal ik straks met veel plezier doen.

Ik ga ervan uit dat het Graafschap College, dankzij de renovatie van deze voormalige meisjesschool hier in Groenlo, tot in lengte van jaren kan blijven voldoen aan de regionale vraag naar verpleegkundigen, verzorgenden, welzijns- en cultuurwerkers.

Ik wens het college van bestuur, de directie en iedereen die hier een opleiding volgt nog een plezierige dag toe en natuurlijk ook alle succes in de toekomst. Dan geef ik nu graag het woord aan de heer Metzemakers.

Toespraak


---- --